דיני עבודה שעות נוספות
דברים שחשוב לדעת על שעות נוספות בעבודה: החל ממתי הופכות שעות עבודה לנוספות ? מה קורה כאשר עובדים בשיטה גלובלית ? ועוד. כתבת מערכת.
05/05/2013 | 07:40 | מאת:
מערכת אתר iLaw
|
אחת הסוגיות ה"כאובות" ביותר של עובדים במשק כנמו דם של דיני העבודה היא ה"שעות הנוספות".
ראשית- ממתי שעות עבודה הופכות ל"נוספות"?
דיני העבודה מגדירים מהו "יום עבודה" ומהו "שבוע עבודה" - כל חריגה מהמותר בחוק (אלא אם הוגדר אחרת במסגרת דיני העבודה, למשל בצו הרחבה) חייבת בתשלום.
המטרה היא בסופו של דבר חברתית ובריאותית - הנחת המוצא של המחוקק הייתה כי "לא בריא לעבוד מעל לכמות מסויימת של שעות" וחברתית- יש להשאיר גם זמן לפנאי, משפחה ומנוחה. לפי דיני העבודה, על המעביד לשלם שיעור גבוה יותר עבור כל שעה נוספת. מדוע יותר הרי זו אותה עבודה? המחוקק מנסה לתת "תמריצים שליליים" למעבידים ולגרום להם לחשוב פעמיים בטרם הם משאירים את עובדיהם לעוד ועוד שעות.
מה קורה אם השכר שלי הוא גלובאלי וגם גבוה יחסית ואני עובד הרבה יותר משעות העבודה המוקצבות בחוק- האם השכר שלי כולל כבר שעות נוספות?
ככלל, חוק הגנת השכר אוסר על הכללת תשלום בגין שעות נוספות בשכר החודשי. ואולם, נראה כי לאחרונה מגמת בית-הדין הארצי לעבודה היא להגמיש מעט את דיני העבודה והסדריהם ה"נוקשים". פסק-דין דוד אלון שנידון בבית-הדין עסק בדיוק בשאלה זו. בית-הדין קבע כי אם השכר הגלובאלי יציין כי התשלום הוא 10,000 ש"ח לחודש כולל שעות נוספות- אסור! אבל, אם ההסכם יקבע כי התשלום הוא 9,000 ש"ח לחודש (בסיס) כאשר עוד 1,000 ש"ח הם תשלום "מראש" עבור שעות נהוספות- מותר. אולם, בתנאי שבסוף כל חודש תעשה "התקזזות לאחור". העובד יבדוק ויראה האם כמות השעות הנוספות שעשה בפועל עולה יותר מ-1,000 ש"ח, פחות או בדיוק. אם שווי השעות הנוספות עלה על 1,000 ש"ח, יהיה על המעביד להוסיף לו עוד תשלום.
ומה אם ההספק שלי בעבודה 'גרוע' אז נשארתי עוד? מה שחשוב להדגיש הוא כי שעות נוספות חייבות להיות "לפי דרישת המעביד" על-מנת לזכות לגמול. עובד לא יכול להישאר עוד על דעת עצמו.
מה קורה אם המעביד אומר לי להישאר אבל אין תקציב? מקרה דומה התרחש דווקא בבית-המשפט המחוזי בירושלים בסוף שנות ה-90. השופטים היו דורשים ממתמחיהם לעבוד שעות נוספות ולהישאר מעבר בעוד, הנהלת בית-המשפט האחראית על השכר הזהירה את המתמחים שלא ישארו שעות נוספות היות ואין תקציב לכך. בפועל- בוודאי שהמתמחים עבדו ככל שהשופטים דרשו זאת. בית-הדין קבע כי יש לשלם להם עבור מה שעבדו אבל, מאז מקפידים על כך יותר בבית-המשפט. למרות שעדיין קשה לומר שקונפליקט פנימי זה לא קיים שם יותר...
נכתב על-ידי: מערכת האתר
שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום דיני עבודה