מיסוי מקרקעין והעברת נכסים ללא תמורה
קיבלתם נכס במתנה? האם הוא חייב במס? וכיצד ניתן להעבירו ללא תמורה? כל המידע והשאלות ניתן למצוא כאן!
18/11/2013 | 14:57 | מאת:
מערכת אתר iLaw
|
במאמרים שונים באתר אודות מיסוי מקרקעין ורכישת דירות שבנו והזכרנו את העובדה כי רכישת דירה היא אחת העסקאות המשמעותיות ביותר שעושה אדם בחייו בייחוד ככל המדובר בקניין. ולא רק מן הטעם הסולידי של "הקמת בית" אלא גם מתוך מחשבה על דור העתיד שתמיד יהיה לו איפה לגור וגם מטעמים כלכליים- דירה בבעלותך היא תמיד "אופציה לכסף" במובן זה שתמיד ניתן יהיה לעסוק בה עסקאות- למכור, לשפץ, להשכיר ולשכור.
הורים מעבירים נכסים לילדים
לכן, רבים מקפידים לשמור על בתיהם ונוטים לעיתים אף לרכוש דירות במטרה להעבירן לילדיהם או קרוביהם. ולא אחת אנו שומעים על זוגות צעירים שמתגוררים בשנים הראשונות לחייהם המשותפים בדירה שבבעלות אחד מהוריהם של בני-הזוג. ההורים קנו את הדירה "להשקעה" וכאשר הגיע הילד לפרקו הוא קיבל את הדירה לידיו. הרי למה להוציא כסף על שכירות אם יש דירה- באמת אין בשביל מה.
במאמר זה ננסה להתמודד עם השאלה של העברת נכסים בלא תמורה בדיוק כמו בדוגמא שהבאנו עתה. חוק מיסוי מקרקעין מנוסח בלשון מאוד "רחבה" בכל הנוגע לשאלה מהי "מכירתו של נכס". כלומר, לפי לשון החוק כל העברה של נכס גם אם נעשתה תמורת כסף, תמורת שווה כסף או העברת נכס ללא תרומה- היא "מכירה" לפי דיני מיסוי מקרקעין.
האם העברת ירושה נחשבת כמכירה לכל דבר?
לכן, כעיקרון, אם נבחן את לשון החוק בלבד- גם הורים שהעבירו את הדירה על שם ילדיהם (בעודם בחיים ולא במסגרת ירושה) ביצעו "מכירה" ויחול על העברת נכס זו- גם שלא בתמורה- חוק מיסוי מקרקעין. ואולם, ישנם מספר מקרים המנויים בחוק מיסוי מקרקעין בהם החוק מעניק פטור (לעיתים חלקי ולעיתים מלא) ממיסוי מקרקעין.
והמקרה שאנו תיארנו הוא בהחלט אחד מהם: מצב בו ההורים מעבירים במתנה דירה לילדים שלהם הוא מקרה הזוכה לפטור ממס שבח מקרקעין. אבל לא רק לילדים- גם אם זה לאחים, להורים, לסבים ולדודים ("מיחיד לקרובו").
כיצד ייחושב המס במקרים אלו?
אולם שימו לב: המשמעות היא שאם קיבלתי דירה מהוריי במתנה ואני מעוניינת להעביר אותה במתנה לילדיי- גם יחול הפטור. אולם, אם אחליט למכור את הדירה שקיבלתי בלא תמורה מהוריי- אז אני כבר כן חייבת במיסוי מקרקעין ואני אשלם כנדרש בחוק מס שבח מקרקעין
כמובן שהמחוקק לא מחלק מתנות, תרתי משמע. על מנת לזכות בפטור ממיסוי מקרקעין במקרה של העברת נכס ללא תמורה יש לעמוד במספר תנאים: ראשית, שאכן נעשתה פה העברת נכס ללא תמורה- קיבלתי נכס ולא מסרתי תמורה לא בכסף, לא בשווה כסף, לא בטובת הנאה ולא בהבטחה בעלת אופי כלכלי עתידי כלשהו לרבות שיתוף בעסקאות אחרות שלי או חלוקת דיבידנד או השקעת בעלים ועוד.
אחרת- זוהי עסקה רעיונית והיא כן תחוייב במיסוי במצב הממשי (אולם, לא ניכס לעומק תורת המיסוי של עסקאות רעיוניות). בנוסף, הפטור ניתן רק לבני אדם ולא לחברות, שותפויות ושאר ישויות משפטיות שאינן בני-אדם! שלישית, מקבל המתנה צריך להיות קרוב משפחה (בן\בת זוג, הורים, ילדים, ושאר מיני צאצאים קרובים מדם או מקשרי נישואין).
נכתב על-ידי: מערכת האתר
שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום דיני עבודה