ההליך הפלילי מורכב ממספר שלבים : השלב הראשון הנו החקירה אשר בדרך כלל נפתחת בעקבות דיווח על אירוע פלילי או תלונה של אזרח כנגד אדם אחר. יחידת החקירות חוקרת את האירוע או התלונה, מבצעת פעולות חקירה ומסיימת את החקירה. השלב השני הנו העברת תיק החקירה אל אחד משני גורמי התביעה העיקריים : הפרקליטות או התביעה המשטרתית כאשר קיימת חלוקת עבודה ברורה בינהם. גורמי התביעה עוברים על תיק החקירה, מעריכים את הראיות הקיימות, לעיתים מבקשים השלמות חקירה ובסופו של הליך מגבשים את ההמלצה האם להגיש כתב אישום כנגד החשוד או לא. במידה והוחלט להגיש כתב אישום מתחיל השלב השלישי שהנו המשפט הפלילי.
לאחר הגשת כתב האישום לבית המשפט המוסמך שולחת מזכירות בית המשפט עותק מכתב האישום והזמנה לדיון לנאשם. הדיון הראשון אליו הוא מוזמן מכונה "הקראה" במסגרתו מוקרא לנאשם כתב האישום ובית המשפט מבקש את תשובתו לכתב האישום. הנאשם אמור להתייצב לדיון כשהוא מלווה בעורך דין פלילי והוא זה אשר בפועל אמור למסור את המענה לכתב האישום. יודגש כי עם הגשת כתב האישום זכאי הנאשם לצילום חומר החקירה בתיק שכן ללא חומר החקירה לא ידע הנאשם מה עומד כנגדו ולא יוכל להגיב לכתב האישום בצורה יעילה.
במעמד ההקראה קיימות לנאשם 2 אפשרויות : האחת, להודות בכתב האישום כלומר הוא בעצם אומר לבית המשפט "מה שכתוב בכתב האישום הוא נכון". השנייה, לא להודות בכתב האישום מה שמכונה "כפירה" בכתב האישום. במקרה הראשון יעבור בית המשפט באופן מיידי לשלב הכרעת הדין וירשיע את הנאשם. בכל הנוגע לעונש - היה ובין הנאשם לגורמי התביעה קיים הסדר טיעון או אז הוא יוצג לבית המשפט אשר לרוב יאשר את ההסדר ויגזור על הנאשם את העונש המוסכם בין הצדדים. היה ובין הצדדים לא גובש הסדר טיעון או אז יתחיל שלב הטיעונים לעונש כאשר כל צד רשאי להגיש את ראיותיו לעונש כולל הבאת עדי אופי מצידו של הנאשם. כלי נוסף אשר קיים בידי בית המשפט הנו "תסקיר קצין מבחן" במסגרתו נפגש שירות המבחן עם הנאשם, מתרשם ממנו ומהרקע לביצוע העבירה ובסופו של יום עורך חוות דעת מקצועית אשר מוגשת לבית המשפט ומסייעת לו "להכיר" את הנאשם, רקעו ופוטנציאל שיקומו. לאחר שבידי בית המשפט כלל הנתונים יגזור את דינו של הנאשם.
במקרה השני – לאחר שהנאשם כופר באמור בכתב האישום בית המשפט קובע את התיק לשמיעת ראיות. הליך זה מתחלק למספר שלבים : השלב הראשון מכונה פרשת התביעה במסגרתו מציגה התביעה את הראיות שבידיה ובכלל זה הגשת מסמכים והבאת עדים לבית המשפט. עדים אלו עומדים למבחן החקירה הנגדית של עורך דינו של הנאשם. השלב השני מכונה פרשת ההגנה במסגרתו מעיד הנאשם להגנתו וכן עדי הגנה נוספים התומכים בגרסתו. השלב השלישי הנו שלב הסיכומים במסגרתו כל צד מנסה לשכנע את בית המשפט בצדקת עמדתו. התביעה תנסה לשכנע את בית המשפט כי יש די ראיות כדי להרשיע את הנאשם "מעבר לכל ספק סביר" בעוד עורך דינו של הנאשם יבקש לזכות את הנאשם בין אם מחמת "ספק סביר" העולה מחומר הראיות ובין אם בשל מחסור בראיות . השלב הרביעי הנו שלב הכרעת הדין. בית המשפט בוחן את הראיות, מעריך את משקלן, מיישם את הדין הפלילי על עובדות המקרה ומגיע למסקנה האם העובדות המתוארות בכתב האישום מוכיחות, ברמה של למעלה מספק סביר, כי הנאשם הוא זה אשר ביצע את המעשה. במידה וזו מסקנתו אזי הוא מרשיע את הנאשם. היה והוא מגיע למסקנה כי אמנם קיימות ראיות אך עדיין נותר בליבו ספק סביר האם המעשה בוצע על ידי הנאשם אזי הוא יזכה את הנאשם. היה ובית המשפט הרשיע את הנאשם הוא יעבור לשלב הטיעונים לעונש וגזר הדין כאמור לעיל.
נכתב על ידי עו"ד ערן צלניקר, מנהל פורום משפט פלילי באתר iLaw
שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום פלילי