סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

שיקולי ענישה בעבירות מין

מאמר מערכת פורטל iLaw המסביר מהיא "עבירת מין" על פי המשפט הפלילי וכמוכן שיקולי הענישה השונים הנלקחים על ידי מערכת המשפט בעבירות מין השונות.

שיקולי ענישה בעבירות מין
25/08/2013 | 10:59 | מאת: מערכת אתר iLaw |

מהי "עבירת מין"- מדובר בסוג מסוים של עבירות פליליות המערבות אלמנטים של "מיניות" או נוגעות למיניותו של אדם. למשל- קיום יחסי מין נוגע לאספקט אחד של מיניות בעוד שאמירה מילולית הפוגעת באדם על ידי שימוש במילים שונות בהקשרים וקונוטאציות מיניות- היא היבט אחר של עבירת מין.
 

עבירות מין אינן "מיוחדות" במשפט הפלילי ודיני העונשין בדילמות שיקולי הענישה בגין עבירות אלו. למעשה, מקדמת דנא התחבטו שיטות המשפט השונות ברחבי העולם בשיקולים השונים ביסוד הענישה. המשותף לכל שיטות המשפט הפלילי בעולם הוא ההגנה על ערכים "מוגנים"- ערכים חברתיים מהותיים לקיומה של חברה תקינה. כאשר אדם פוגע בערך מוגן תופעל נגדו סנקציה פלילית ופה השאלה היא "איזה?" האם "נגמול לו כמעשיו"- כחומרת העבירה חומרת הענישה? האם ננקוט בטקטיקת "למען יראו ויראו" ונענישו בחומרה על מנת להרתיע את הציבור? האם נקל בעונשו על מנת לשקמו ולנסות להשיבו אל הטוב והישר?
 

עבירות המין בהקשר שיקולי הענישה
 

עבירת מין עשויה לפגוע לא רק בשלמות גופו (הפיסית) של הקורבן ולא רק בנפשו ורוחו אלא גם בכבודו, בבטחון העצמי שלו וביחסו לזולת, או אף לפגוע בקבוצה שלמה באוכלוסיה (למשל, נשים). לאור ערכים מוגנים חשובים אלו המשפט הפלילי שוקל שיקולים שונים ככל שנוגע הדבר לענישה על עבירות מין.
 

האינטרס של המערכת המשפטית הוא להרתיע את הציבור מפני מעשים אלו ולמזער את עבירות המין בקרב הציבור. בנוסף, המערכת המשפטית ככלל והענף הפלילי בפרט, שואפים לרוב לא רק להעניש ולהרחיק את עבריין המין מהאוכלוסיה אלא גם לנסות ולשקמו כך שיוכל לחזור ולקחת חלק בחברה.
 

למעשה, בין שתי שאיפות אלו "קרועה" המערכת המשפטית: מחד, הרצון לשקם את העבריין ולאפשר לו לחזור לחברה ולדרך הישר ומאידך, להחמיר בענישה לשם הוקעת מעשים אלו מהציבור והרתעת הציבור מפני ביצוע עבירות מין ויש אך תיאוריות משפטיות הגורסות כי כחומרת העבירה צריכה להיות גם הענישה- "תורת הגמול".
 

כפי שראינו כבר בשאלות משפטיות רבות ושונות שנדונו באתר, משפטים אינם מתמטיקה וגם הוראות החוק לא יכולות "לכסות" את כלל המצבים האפשריים. לכן, כל מקרה ייבחן לרוב לגופו על ידי בית המשפט. בית המשפט ייבחן את נסיבות העבירה, השאלה האם מדובר בעבריין חוזר, חוות דעת של מומחה (פסיכיאטר, לרוב), הבעת חרטה על ידי הנאשם, האם הנאשם מבין את חומרת מעשיו ואת ההשלכות למעשיו וכן, כיצד מתרשם שירות המבחן מהתנהגותו של הנאשם- האם הוא משתף פעולה, האם הוא מנסה להתחמק מעונשו ולהתנער ממעשיו ועוד.
 

יש לציין כי אין הכוונה לומר כי החוק הפלילי לא קובע את העונשים בגין עבירות מין- הסנקציות בהחלט קבועות בחקיקה. ואולם, כפי שכבר צוין בהקשרים שונים באתר- העונשים הקבועים בחוק העונשין הם (בדרך-כלל) עונשי מקסימום. לבית המשפט יש את שיקול הדעת לגזור על הנאשם גם ענישה פחותה או מקלה יותר.
 

ביטוי ל"מאבק" הפנימי בשיקולי הענישה בעבירות מין מתבטא רבות בפסיקת בתי המשפט שמחד עשויים להגדיר התנהגות של נאשם כ"מחפירה" ומאידך להתחשב בשיקוליו ונסיבותיו האישיות.

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום הטרדה מינית

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב