סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

חתימה אלקטרונית

מי מאיתנו לא ביצע חתימה ממוחשבת? מהם הסיכונים הכרוכים בחתימה זו? באילו מקרים לא תהיה לחתימה תוקף משפטי?

חתימה אלקטרונית
05/12/2013 | 10:17 | מאת: מערכת אתר iLaw |

כמו בתורה, נתחיל מבראשית- "מהי חתימה אלקטרונית"?

 
חתימה אלקטרונית או בשמה השני "חתימה דיגיטאלית" היא חתימה במובן הרגיל בה אנו מכירים אותה- שם על פיסת נייר. בדיוק כשם שאנו חותמים על חוזה כלשהו (מכר, שכירות, התקשרות עם ספק וכו') ורושמים את שמנו ומספר תעודת הזהות שלנו בסופו (בראשיתו, או על כל עמוד- כתלות בדרישות החוזה)- כך גם כאשר אנו מבצעים התקשרות דרך האינטרנט.
 
החתימה משמשת לאימות פרטי המתקשר וזהותו. במקום, שאותו חוזה יישלח בדואר יתקבל לידי, אקרא אותו, אחתום את שמי, אשלח שוב וכו'- תהליך מורכב. אני פשוט חותם באינטרנט.
 

מה ההליך התכנותי שמתבצע בעת החתימה האלקטרונית?

 
זהו רצף של 128 ספרות בינאריות מוצפנות. כיצד ניתן לוודא שאשמור על הפרטיות ואיש לא יוכל לזייף את חתימתי לאחר שחתמתי פעם אחת באינטרנט בחתימה אלקטרונית? רצף הספרות הבינאריות הוא רנדומאלי ונקבע מחד באופן ייחודי עבור כל חותם- משתמש.  כלומר, גם בכל פעם שאני חותמת באינטרנט הצופן שלי משתנה- לא רק שחתימה אלקטרונית משתנה מאדם לאדם היא משתנה בכל פעם גם עבור אותו האדם- החותם עצמו.
 

מה מעמדה המשפטי של החתימה האלקטרונית?

 
חתימה על חוזה לכל דבר ועניין. היא מהווה אינדיקציה לגמירות הדעת ורצינותו של החותם ועות בדבר כוונתויו להתקשר בהסכם משפטי מחייב. עם זאת, יש להעיר ולסייג: במספר פסיקות של בתי המשפט, לרבות פסיקותיו של בית המשפט העליון צויין כי "אין קדושה בחתימה".
 
דהיינו, עצם העובדה כי אדם כלשהו לא חתם על פיסת הנייר לא תמיד אומרת שלא נכרת חוזה מחייב המטיל חובות ומקנה זכויות שונות לצדדים. כלומר, רצף אמירות של אדם ו/או מעשים שמעידים על גמירות דעתו להתקשר בהסכם (חוזה) יכולות להוות תחליף לחתימה ובהחלט ניתן לכרות חוזה בלעדי החתימה. כך גם לשונו של החוזה ומידת המסוימות של פרטיו יכולים להחליף את הצורך בחתימה.
 

ומה לעניין החתימה האלקטרונית?

 
מה יכול להוות אינדיקציה לגמירות דעתי ורצינותי ונכונותי לקבל על עצמי חובות וזכויות משפטיות? פה המצב המשפטי מעט שונה יותר. היות ומדובר בסוג מיוחד של חוזה- חוזה בין נעדרים. כלומר, החוזה נערך בין צדדים שלא יושבים האחד מול השני סביב שולחן וחותמים. אלא מצויים מרחקים גאוגרפים אחד מהשני ולעיתים אף לא יודעים מיהו בדיוק הנציג של החברה עימו הם מתקשרים בחוזה.
 
לכן, במקרה זה קשה לחשוב על מצבים בהם בהיעדר החתימה האלקטרונית הנדרשת יהיו תחליפים אחרים. עם זאת, יכולים להיות מצבים בהם סימנתי "וי" בלשונית של "קראתי את תנאי ההתקשרות ואני מקבל עליי את ההוראות" וכדומה, ולאחר מכן מילאתי את שמי- וזהו תהווה גם כן חתימה אלקטרונית.
 
חשוב לציין כי השאלה המשפטית המעניינת הזו לא נותרה רק בגדר שאלה. חוק חתימה אלקטרונית (2001) בא להבהיר מה תחשב לחתימה אלקטרונית ומה משמעותה.
 
כך למשל, מבהיר החוק כי חתימה אלקטרונית מאובטחת היא כזו הייחודית לכל משתמש ומשתמש ("בעל אמצעי החתימה") וכן- מאפשרת לזהות (לפחות באופן לכאורי) את החותם; וכן- בוצעה באופן הנתון לשליטתו של החותם (מהמחשב האישי שלו למשל, או מה-IP  של המחשבים שהחותם עושה בהם שימוש וכדומה)- תנאים אלו הם תנאים מצטברים. במובן זה, שאם לא מתקיימת אחת מהדרישות- לא תהיה זו חתימה אלקטרונית ולא יהיה לה תוקף משפטי.
 

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום קניין רוחני

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

ליצירת קשר עם עו"ד קניין רוחני

עורכי דין מובילים - קניין רוחני

עו"ד יריב קדם

"המכנה המשותף של לקוחותינו הוא פעילות מסחרית, עסקית ו/או משפטית בתחום הקניין הרוחני או סחר בינלאומי..."

עו"ד ליאת גלילי פרל

"משרדי מעניק ייעוץ וייצוג בנושאים שונים בקניין רוחני, מול גופים ורשויות שונות, בארץ ובחו"ל, תוך הקפדה על ידע ומקצועיות ..."

עו"ד לירון פרמינגר

"על מנת לספק ללקוחותיי את השירות הטוב ביותר, מקפיד על לימוד מקיף ורחב אודות עסקיהם"

עוד עו"ד מובילים בתחום קניין רוחני