פסילת ראש ההוצאה לפועל
האם ביכולתנו לפסול את ראש ההוצאה לפועל מלדון בהליך שלנו? אם כן אילו תנאים צריכים להתקיים? וכיצד בית המשפט העליון מתייחס לסוגיות אלו?
30/01/2014 | 18:10 | מאת:
מערכת אתר iLaw
|
אחת הטקטיקות בהן עורכי-דין עושים שימוש בבית-המשפט היא לנסות להביא לפסילתו של שופט. כלומר, למצב בו השופט שהתמנה לדון בתיק יתחלף בשופט אחר. לדרך פעולה זו מספר סיבות אפשריות. כפי שסקרנו במאמרים אחרים באתר, לראש ההוצאה לפועל חסינות וסמכות מעין שיפוטית.
האם ניתן להביא לפסילתו של ראש ההוצאה לפועל מלדון בהליך מסוים?
נביא כעת מספר סיטואציות אפשריות ונבחן האם הן מהוות עילה לפסילת ראש ההוצאה לפועל מלדון בתיקו של חייב או זוכה כלשהו
אני הזוכה בתיק הנדון והבחנתי כי לאחר הליך שהתנהל מול ראש ההוצאה לפועל, החייב ועורך-דינו נשארו במשרדו של ראש ההוצאה וניהלו שיחה כלשהי על משהו
שאלה דומה הגיעה עד בית-המשפט העליון בשנת 2007. בית-המשפט פסק די עצם חילופי הדברים לא מהווים עילה לפסילת ראש ההוצאה לפועל. אולם, "רצוי וכדאי" להימנע ממצבים בהם שיחות כאלו מתקיימות בכלל. אמירה זו נכונה גם לעניין מצב הפוך: אני החייב בתיק מסויים והזוכה הוא ששוחח בפרטיות עם ראש ההוצאה לפועל.
סיטואציה ראשונה
הגעתי להליך בפני ראש ההוצאה לפועל אולם ידוע לי כי הרשם הוא "טועה סדרתי". כלומר, כבר מספר פעמים ניהל את ההליך לא כנדרש ומספר פסיקותיו נהפכו ותוקנו על-ידי בית המשפט?
האם זו עילה לפסילת ראש ההוצאה לפועל מלדון?
לא. גם שאלה זו הגיעה לדיון בפסיקה בשנת 2006: דובר על רשם שטעה לפחות 3 פעמים באותו (דיון בצירוף צד ג' לדיון בטענת פרעתי) ובכל הפעמים בית-המשפט המחוזי תיקן את טעותו והחזיר שוב את התיק לדיון בהוצאה לפועל. בית-המשפט העליון פסק כי אין זו עילה לפסילתו וכי "חזקה עליו" שימשיך לדון ולשפוט לפי הוראות הדין והחוק.
סיטואציה שנייה
התקיימה בענייני חקירת יכולת במסגרתה הוכח כי המסמכים שהצגתי לא ממש אמינים. אני חושש כי זה עשוי להטות את ההחלטה הסופית נגדי ומעוניין כי רשם ראש ההוצאה לפועל שדן בענייני יתחלף-
אולי זאת עילה לפסילת ראש ההוצאה לפועל מלדון?
לא. גם שאלה זו הוכרעה בפסיקה ואנלוגיה מהנהוג בבתי-המשפט בישראל נפסק כי כשם שהשופט שכותב את הפסק-הדין הוא זה ששומע את העדים והראיות, כך גם מי שייתן את ההחלטה הסופית בהליך בהוצאה לפועל יהיה גם מי ששמע את הראיות והעדים בהליך.
למרות כל האמור, יש לזכור כי אין מניעה לעתור כנגד החלטת רשם ראש ההוצאה לפועל גם במקום בו לא הוכרז מצב המצדיק את פסילתו. שכן, זוהי רשות ככל רשות בישראל.
נכתב על-ידי: מערכת האתר
שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום הוצאה לפועל