סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

החוקיות לגבי שיתוף קבצים ברשת

האם זה חוקי? האם שיתוף קבצים יכול לפגוע בזכויות קנייניות? מהי האחריות שחלה על בעלי האתרים?

החוקיות לגבי שיתוף קבצים ברשת
21/11/2013 | 11:50 | מאת: מערכת אתר iLaw |

מהו "שיתוף קבצים ברשת"

שיתוף קבצים ברשת כוונתו לאתרים אליהם מועלים סרטונים, שירים, תמונות, תצלומים וכד' על-ידי גולשים, כאשר גולשים אחרים (לא רק מי שמעלים לאתר את החומרים) יכולים לצפות באלו ואף להורידם למחשבם האישי (download). אפשרות ההורדה למחשב האישי לא חייבת להיות דרך אתר שיתוף הקבצים עצמו. למשל, יוטיוב (YouTube) הוא דוגמא קלאסית לאתר שיתוף קבצים ברשת אך ההורדה מאתר זה מתבצעת לרוב, דרך אתרים אחרים המאפשרים זאת. מכל מקום, לא רק אפשרות ההורדה כמו גם אפשרות הצפייה הישירה היא שמטרידה אמנים רבים שיצירותיהם מוצגות שם.
 

"האם זה חוקי?"

 
חוקיות היא שאלה מעניינת תמיד. כפי שלמדנו ממאמרים אחרים באתר זה, העבירות הפליליות בישראל מנויות בחוק עונשין ובחקיקה הפלילית הנלוות לו- ומה שלא כתוב שאסור- מותר. אולם, קיימים מעשים שהם לא פליליים אך מהווים עוולה- מעשה שהוא בניגוד לפקודת הנזיקין. מעשים אלו אולי "חוקיים" (במובן הפלילי) אך גוררים אחריהם סנקציות "אזרחיות". כפי שראינו במאמרים שונים באתר בנושא קניין רוחני, קיימת חקיקה ענפה בישראל שנועדה להגן על זכויותיהם של יוצרים ולתמרץ אותם להמשיך וליצור.
 

האם "חוקי" לשתף ביצירותיהם של יוצרים שונים בלא הסכמת?

 
פה התשובה היא שלילית. מקרה מעניין שאירע דווקא בארצות-הברית ממחיש זאת. גוגל החלה בפרוייקט סריקת ספרים שונים והעלאתם לאינטרנט. המוציאים לאור של אותם ספרים פנו לבית-המשפט בטענה כי באופן זה "גוגל" מפירה את זכויות היוצרים שלהם. בית-המשפט מצא כי אכן, למרות כוונתה הטובה של גוגל לאפשר לציבור ליהנות מספרות זו- זוהי הפרה של זכויות יוצרים- זכויות קנייניות- ככל שהספרים נסרקים ומועלים לרשת בלא רשות. 
 

מה האחריות של מנהלי האתר המאפשר שיתוף קבצים ברשת?

 
כלומר, לא הם מעלים את הקבצים לשיתוף ברשת אלא הגולשים. אם מישהו מבצע מעשה "שאינו חוקי" אלו הגולשים. מקרה אחר שנידון בשנת 2006 בבית-המשפט העליון בארצות הברית ממחיש כי גם למנהלי האתר ישנה אחריות משפטית (אמנם עקיפה) להפרת הזכויות הקניייניות של היוצרים.
 
ואם חשבתם שהפרת זכויות קנייניות על-ידי שיתוף קבצים ברשת מתעוררת רק בארצות הברית אז הרשו לנו לציין שגם לנו בישראל לא חסר. למשל, חברי קבוצת "הגשש החיוור" פנו למנהלי אתר שיתוף הקבצים ברשת –יוטיוב בבקשה להסיר כל אחד מבין הקליפים מהופעותיהם שמוצג באתר. מדוע? משום שהעלאת אותם סרטונים נעשתה בלא רשותם של חברי הגשש. חשוב להדגיש שבמקרה זה הזכויות הקנייניות על יצירותיהם של "הגשש" מצויות בידיהם. לכן, יוטיוב נאלצו לקבל את בקשתם ולהסיר כל אחד מבין הסרטונים על מנת שלא להפר את זכויותיהם הקנייניות.
 
אז כפי שראינו הזכויות הקנייניות הנפגעות כאן הן זכויות היוצרים של בעלי היצירה- זכויות אלו משתייכות לזכויות הקניין הרוחני. וכפי שכבר חידדנו במאמרים אחרים באתר, אין הבדל בין זכויות קנייניות "בקניין מוחשי" לבין זכויות קנייניות בקניין "שאינו מוחשי".  אז האם שיתוף קבצים ברשת הוא חוקי? אם נעשה בלא רשות היוצרים, ובניגוד להגנות המנויות בחקיקת הקניין הרוחני- זהו מעשה שאינו חוקי ומהווה הפרה של החוק. אולם, יש לשים לב כי תחת מגבלות מסויימות השיתוף הוא מותר- למשל- סריקת מספר מצומצם של עמודים מתוך יצירה או הקרנת מספר דקות מועטות מתוך סרט.
 
 
 
 
 

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום דיני עבודה

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

ליצירת קשר עם עו"ד דיני אינטרנט ורשת

עורכי דין מובילים - קניין רוחני

דרור הראל
עו"ד דרור הראל

מתמחה במשפט אזרחי ומסחרי, חוזים, תביעות כספיות, עסקים וחברות, ייעוץ משפטי ליזמים וסטארטאפים, דיני אינטרנט, צוואות וירושות.

עו"ד יריב קדם

"המכנה המשותף של לקוחותינו הוא פעילות מסחרית, עסקית ו/או משפטית בתחום הקניין הרוחני או סחר בינלאומי..."

עו"ד לירון פרמינגר

"על מנת לספק ללקוחותיי את השירות הטוב ביותר, מקפיד על לימוד מקיף ורחב אודות עסקיהם"

עו"ד ליאת גלילי פרל

"משרדי מעניק ייעוץ וייצוג בנושאים שונים בקניין רוחני, מול גופים ורשויות שונות, בארץ ובחו"ל, תוך הקפדה על ידע ומקצועיות ..."

יורם ליכטנשטיין
עו"ד יורם ליכטנשטיין

"משרד בוטיק חדשני ומקצועי המקפיד על שירות אישי והדוק. התמחות בדיני אינטרנט, טכנולוגיה, היי-טק, מחשבים וקניין רוחני מגוון... "

עוד עו"ד מובילים בתחום דיני אינטרנט ורשת