סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

למלחמה חוקים משל עצמה - חוקי הגירושין בישראל

עומדים בפני הליך גירושין? קראו מאמר מערכת המסביר על חוקי הגירושין בישראל הן בבית הדין הרבני והן בבית המשפט לענייני משפחה.

למלחמה חוקים משל עצמה - חוקי הגירושין בישראל
10/09/2013 | 08:22 | מאת: מערכת אתר iLaw |

חשוב לפתוח בהבהרה- אין דבר כזה "חקיקת גירושין" בישראל. דיני המשפחה בישראל במסגרתם נקבעים הדינים החלים על נישואין וגירושין הם "מורכבים" בלשון המעטה.
 

כתוצאה מבדרת הליכים הסטוריים במדינת ישראל, גם דיני המשפחה ידעו תמורות שונות (ראו מאמרים שונים באתר בנושא דיני המשפחה).

בפועל, התוצאה היא שדיני "המעמד האישי" הם שקובעים מה יהיו דיני המשפחה של כל אחד מאיתנו הלכה למעשה. כלומר, אם אני יהודיה "חוקי הגירושין שלי" יהיו לפי המשפט העברי ואלו לא יהיו "חוקי הגירושין שלי" אם אני נוצריה קאתולית או מוסלמית שגירושיה נדונים בבית הדין השרעי.

 

אז נניח ואני יהודיה- מה חוקי הגירושין שלי? חוק שיפוט בתי דין רבניים קובע שבענייני נישואין וגירושין לבתי הדין הרבניים הסמכות הייחודית לדון. נניח ואני גם יהודיה דתייה רפורמית- האם אוכל לפנות לרב הקהילה על מנת להתגרש? לא. כוונת המחוקק בקובעו כי הסמכות לדון בנישואין וגירושין בידי בתי הדין הרבניים היא ליהדות האורתודוכסית בלבד.
 

ואם אני יהודיה ובעלי לא יהודי- האם הדיון יהיה בבית הדין הרבני? לא בהכרח. כפי שנסקר במאמר נפרד באתר זה, מדובר במצב של "התרת קשר הנישואין" ועל מצב כזה "יחולו חוקי גירושין שונים".
 

ואם שנינו מסכימים שבית הדין הרבני ידון בגירושין שלנו? שאלה זו נדונה רבות בפסיקת בית המשפט העליון. בעבר, אם שני צדדים הסכימו- בית הדין הרבני היה "רוכש" סמכות לדון בגירושין. אולם, לאחר פסק-דין סרגובי משנות ה-90 נקבע כי אם שני הצדדים מסכימים, לבית הדין הרבני אין סמכות.
 

אחת הבעיות של "חוקי הגירושין" במדינת ישראל היא העובדה כי כל הדיונים בבית המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים- מתנהלים בדלתיים סגורות (בלא יכולת כניסה של הציבור לדיונים) ומעטים פסקי-הדין המתפרסמים. לכן, קשה לבסס "חוקי גירושין" ולהבין מה ההלכה.
 

בנוסף, וכפי שנסקר במאמרים שונים בנושא זה באתר, לבית המשפט לענייני משפחה ולבית הדין הרבני סמכות מקבילה לדון בנושאים מסויימים (מזונות אישה ומזונות ילדים, למשל).

כשבית המשפט לענייני משפחה דן בנושאים אלו, גם הוא מפעיל את "חוקי הגירושין".
הווה אומר: את המשפט העברי. אולם, ברור כי האופן בו בית-המשפט האזרחי מפרש את המשפט העברי אינו זהה לאופן בו הוא מתפרש על-ידי בתי הדין. התוצאה יש לנו "שני סטים של חוקי גירושין".

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום גירושין

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

ליצירת קשר עם עו"ד דיני משפחה

עורכי דין מובילים - דיני משפחה

עו"ד אריה לרנר
עו"ד אריה לרנר

"המשרד מציע פתרונות משפטיים ברמה גבוהה, תוך התאמה מלאה לצרכיו של הלקוח ובהתאם לנסיבות המקרה..."

דרור הראל
עו"ד דרור הראל

מתמחה במשפט אזרחי ומסחרי, חוזים, תביעות כספיות, עסקים וחברות, ייעוץ משפטי ליזמים וסטארטאפים, דיני אינטרנט, צוואות וירושות.

יניב בוקר
עו"ד יניב בוקר

"מתמחה בדיני משפחה בכלל ובהליכי גירושין בפרט. מוזמנים לשוחח עימי לקבלת האסטרטגיה המשפטית הנכונה עבורכם...".

עו"ד משה פרץ
עו"ד משה פרץ

"ליווי לכל אורך ההליך המשפטי אל מול הגורמים הרלוונטיים תוך דגש על מתן יחס אישי ומקצועי..."

ריקי אופק אבן צור
עו"ד ריקי אופק אבן צור

משרד עורכת הדין ריקי אופק מציע שירותי משרד בתחומים של -פשיטות רגל ייצוג חייבים,פירוקי חברות,דיני משפחה ודיני עיזבונות.

עו"ד סימיה ויצמן
עו"ד סימיה ויצמן

"ניסיון עשיר בטיפול וייצוג בתחום דיני המשפחה והגירושין, ברגישות ובמקצועיות חסרת פשרות..."

עו"ד עודד פסקל

מנהל משרד התחום דיני משפחה , הסכמי ממון , הסכמי גירושין מורכבים , ירושות צוואות ועוד. צוות המשרד ישמח להעניק ייעוץ וליווי מקצועי בכל שלבי התהליך

עו"ד דניאל הומיונפר
עו"ד דניאל הומיונפר

"מתמחה בתחום הגירושין והגישור, ועוסק בין היתר בתיקים בעלי מורכבות משפטית גבוהה, בסבלנות רבה, זמינות ושקיפות מלאה בכל צעד וצעד בדרך..."

עו"ד חיה לזר נוטקין

"אני מאמינה כי יש להתחיל טיפול בתיק משפטי בתחום דיני המשפחה על ידי למידה ובניית אסטרטגיה שמתאימה לאותו לקוח ולאותו מקרה"

עוד עו"ד מובילים בתחום דיני משפחה