על גירושין והליך גישור משפחתי
החלטת להתגרש? יש גם דרך אחרת! מאמר מושקע של עו"ד אלינור ברגר המסביר כיצד ניתן להתגרש ולהגיע להסכם לשביעות רצונם של הצדדים המעורבים.
בעל ואישה החליטו להתגרש, הבעל לא שלם עם ההחלטה אך מוכן ללכת לגירושין, לאישה כבר אין רצון להמשיך את הדרך המשותפת שהתחילו ביחד לפני 16 שנה.
בלא מעט מקרים כאלה אני נתקלת במסגרת עבודתי כמגשרת משפחתית ועו"ד בתחום דיני המשפחה, בעלת משרד עורכי דין וגישור אשר שם לו למטרה להראות לאנשים מתגרשים כי אפשר גם אחרת, לא רק מלחמות ומאבקים אין סופיים אשר בסופו של דבר, מתישים וגומרים את הצדדים וגם עושים חור עמוק בכיס.
כאשר כל אחד מבני הזוג יושב עם עצמו ומפנים את ההחלטה ומבין או מנסה להבין את ההשלכות של הגירושין, שניהם יודעים שקל זה לא יהיה. כאשר יש לזוג ילדים, העניין הקשה כשלעצמו מסתבך והופך יותר מקשה. אומנם ישנם ברי מזל שאצלם ההחלטה, ההפנמה והביצוע הם יותר קלים מאשר אצל אחרים אך עדיין, רומא לא נבנתה ביום אחד ולפרק אותה נדרש אף יותר.
האם ישנה אלטרנטיבה להליך הגירושים כאשר כל צד מיוצג וכל עורך דין מושך לכיוון אחר בהוראת לקוחותיו?
לעניות דעתי בהחלט כן, ישנו הליך הנקרא גישור משפחתי או גישור גירושין אשר מטרתו היא להביא את בני הזוג להידברות תוך הצפת הצרכים הרגשיים והאינטרסים שלהם המסתתרים מאחורי עמדות נוקשות, כלומר, הבנה מה כל אחד מבני הזוג שעברו יחד כברת דרך ארוכת שנים ועמוסת רגשות, באמת רוצים. מה עומד מאחורי אמרת הבעל כאשר הוא אומר "אני לא מוכן להתגרש ממך?" האם מה שהוא בעצם מבטא זה פחד מנטישה, האם זה פחד מסטיגמה אודות גרושים או שמא האישה מסמלת עבורו עוגן אשר הוא חושב שבלעדיה חייו יקרסו. מה עומד מאחורי האמרה "אני לא מוותר לך על כלום!" האם בעצם הצורך שלו הוא באמת ברכוש, האם הצורך האמיתי המסתתר מאחורי האמרה היא להפחיד את בן הזוג וכך שיישאר אתנו ולא ילך?
מטרות הגישור המשפחתי
אחת ממטרותיו של הגישור המשפחתי או גישור גירושין הוא כמו שנאמר, להביא את בני הזוג להידברות והבנה כי הם הולכים באמת להתגרש וכדי להתגרש שלא בין כותלי בית המשפט תוך התקטשויות וריבים מיותרים, אפשר לקיים הליך ובו מספר פגישות בעלות סדר וארגון, הצפת כל הנושאים הקשורים בפרידה והחשובים לבני הזוג למשל: איפה הילד יגור, מתי אבא יראה אותו בהנחה שהאבא לא יגור בבית ויהיה אצל האם, האם האמא תישאר בבית של בני הזוג או תלך לשכור דירה ולהיפך, מה הסדרי הכספים שכל אחד הביא בטרם הנישואים וצבר במהלכם וכן הלאה.
את הפתרון עצמו המגשר המשפחתי לא מביא על מגש של זהב לבני הזוג אלא, בני הזוג הם אשר מביאים את הפתרון לשולחן הגישור, הם אלה שלוקחים אחריות על החיים שלהם ושל ילדיהם.
החלטתם ללכת לגישור משפחתי, מה בעצם המטרה שלו?
המטרה של הליך הגישור באופן עקרוני היא להביא את בני הזוג לידי הסכם, הסכם שכולל את כל הנושאים והתחומים שצריכים הסדר לפני אקט הגירושים הפורמאלי. הסכם שכזה יכלול: סכום מזונות, מגורים, טיפולים, קייטנות, חוגים, רכוש וכיד הדמיון הטובה. הסכם שכזה יאושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה והוא יוגדר כפסק דין לכל דבר ועניין.
איני רוצה להיכנס לגירושין "רעים" ומלחמות, אנחנו רוצים לסיים יפה, מה עושים?
ראשית עצם זה שהגעת או הגעת להבנה כי מלחמות זה לא עבורכם, זה כבר הישג, דרך ההידברות לעיתים עדיפה אלפי מונים על פני מלחמות שבהן כידוע אין מנצחים. בשביל ל"סיים" יפה, בדקו אודות מגשר משפחתי, רצוי שתהיה ביניכם כימיה ואמון שהרי הוא/היא עומדים לעבור אתכם דרך משמעותית. פניכם מועדות לגישור משפחתי אשר הוא מהווה אלטרנטיבה לבית משפט. את בית המשפט תפגשו רק בסופו של התהליך אשר אם ייצלח, תאשרו את הסכם הגישור המשפחתי.
האם כל זוג מתאים להליך הגישור?
התשובה למרבה ההפתעה היא לא. לא כל זוג מתאים להליך הגישור המשפחתי. ראשית בני הזוג באים באופן רצוני להליך, אף אחד לא הביא אותם בכח וגם לא ישאיר אותם בכוח. אם במהלך ההליך אחד מבני הזוג יראה כי לא מתאים לו התהליך והוא לא רואה לנכון להמשיך, דלת הגישור בהחלט לא נעולה.
אני רוצה לנסות ללכת להליך הגישור המשפחתי אך מפחד שאם אחר כך נלך לבית משפט, הדברים שאמרתי יהיו לרעתי?
הליך הגישור באופן כללי וכמוהו הליך הגישור המשפחתי הוא סודי, כלומר דברים שנאמרים בחדר הגישור נשארים בו ולא יוצאים החוצה. כמו כן, כאשר צד אחד נפגש עם מגשר והוא אינו רוצה שדבריו יוודאו לשני, המגשר המשפחתי יוודא אתו מה המגשר יכול להעביר ומה לא.
אני לא נשואה, חייתי עם בן זוגי 20 שנה וכיום אנו רוצים להיפרד, יש לנו 3 ילדים האם אנו מתאימים להליך?
על פניו, בלי להיכנס לפרטי המקרה ניתן לומר, שהסכם הנעשה בין בני זוג גם אם לא נשואים אשר חיו ביחד וניהלו חיים משותפים, יאושר בבית המשפט.
גירושים כשלעצמם הם דבר קשה ולפעמים כואב, על אחת כמה וכמה כאשר ילדים הם חלק אם לא לב העניין. תקוותי כי השינוי מתקרב ובא, ומביא את האנשים להבנה כי גם כאשר מתנתקים מבן זוג אשר ליווה כברת דרך מסוימת וכיום כבר איננו כלול בדרך, אפשר לסיים את קשר הנישואין יפה ובאופן ראוי, דבר אשר יביא גם את בני הזוג וגם ישדר לילדים כי פרק נגמר ולא נורא החיים יכולים להמשיך לנקודה טובה יותר ולעיתים, אופטימית יותר.
המאמר נכתב ע"י עו"ד אלינור ברגר
בכל שאלה ו/או תהייה שלכם ושלכן, אתם תמיד מוזמנים לשאול ולבקש לדעת קצת יותר בפורום האתר.
נכתב על-ידי: עו"ד אלינור ברגר
שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום גישור גירושין