אופנוע הוא כלי תחבורתי נהדר. הוא מסייע להיחלץ מפקקים טורדניים, הוא זמין, נוח, זול ואף מהנה. אך לצד היתרונות, לרכב דו גלגלי חיסרון מהותי, והוא הסכנה הנלווית לו. שכן, השכיחות להיפגע גופנית בתאונת אופנוע, גבוהה משמעותית מהשכיחות להיפגע מתאונה בה מעורב רכב רגיל. עם זאת, נשאלת השאלה, מה יש לעשות אם רכבת על אופנוע, נפגעת בתאונת דרכים, ונגרמו לך נזקי גוף?
חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה- 1975 מגדיר תאונת דרכים כ"מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה".
עוד קובע החוק, כי כל נהג ברכב, לרבות רכב דו גלגלי, מחויב בעריכת ביטוח חובה. ביטוח חובה נועד לפצות את הנוהג ברכב, את נוסעיו, והולכי רגל, בגין נזק גוף שנגרם בתאונת דרכים.
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, הינו חוק סוציאלי שמטרתו להגן על הנפגע. ככזה קובע החוק, כי נוהג ברכב, או ברכב דו גלגלי, יהיה זכאי לפיצויים בגין נזק גוף שנגרם לו בתאונת דרכים, ללא קשר לשאלת האשמה לקרות התאונה. כלומר, גם אם חציתם צומת באור אדום, או נהגתם במהירות מופרזת ונגרמה תאונת דרכים, תהיו זכאים לפיצויים בגין נזקי הגוף שנגרמו לכם, ללא כל התייחסות לשאלם האשם.
נגרמו לי נזקי גוף בעקבות תאונת אופנוע - את מי עליי לתבוע?
רוכב אופנוע שנפגע בגופו בתאונת דרכים, זכאי לפיצויים מחברת הביטוח שביטחה את האופנוע בביטוח חובה. במקרים בהם לא היה ביטוח חובה בתוקף לאופנוע, יכול הרוכב להגיש תביעת נזיקין רגילה נגד האשם בתאונה, אולם אם התאונה קרתה באשמתו של הרוכב, הוא לא יהיה זכאי לפיצוי בגין נזקיו. אחד החסרונות בהגשת תביעת נזיקין רגילה, היא שבמקרה זה מוטלת על הרוכב להוכיח את האשם של הנתבע לקרות התאונה.
נפצעתי בתאונת אופנוע - מה עליי לעשות?
רצוי שנהג רכב דו גלגלי שנפצע בתאונת דרכים, יבצע את הפעולות הבאות, שכל אחת מהן, עשויה לסייע בהמשך הדרך:
תיעוד התאונה: חשוב מאוד לתעד ככל שניתן את זירת התאונה, וכן ליטול את פרטי המעורבים בתאונה, לרבות פרטיהם האישיים ופרטי פוליסות הביטוח של רכביהם.
הגשת תלונה במשטרה: ככלל, לאחר תאונת דרכים שבה נגרמו נזקי גוף, יש לפנות למשטרה ולדווח על האירוע, בהמשך הדרך, בעת הגשת התביעה לחברת הביטוח, יהיה צורך להציג אישור על הגשת תלונה למשטרה.
קבלת טיפול רפואי: לא להסס לפנות בהקדם לקבלת טיפול רפואי. כמו כן, לא פחות חשוב מכך, יש לשמור על כל התיעוד הרפואי הנוגע לתאונת הדרכים, שכן התיעוד הרפואי הוא אקוטי לשם חישוב גובה הפיצויים להם תהיו זכאים בהמשך. כמו כן, חשוב להתלונן כבר מההתחלה על כל הפגיעות שנגרמו לכם בתאונה, גם אם בשלב הראשוני ניראה לכם שמדובר בפגיעות קלות ביותר.
פניה לייעוץ משפטי: פיצויים לנפגעי תאונות דרכים הם נושא סבוך ומורכב, הדורש מומחיות וניסיון. לכן, כבר בסמוך לאחר התאונה רצוי לפנות לקבלת סיוע משפטי.
פניה לחברת הביטוח - מה חשוב לדעת?
לפניה לחברת הביטוח יש לצרף אישור על הגשת תלונה במשטרה, מלוא התיעוד הרפואי המצוי ברשותכם, טופס על ויתור סודיות רפואית, טופס הודעה על קרות התאונה ופרטי המעורבים בתאונה. לדרישה לחברת הביטוח אין צורך לצרף חוות דעת רפואית.
אם לא פיצו אותי אני יכול להגיש תביעה משפטית?
ככל שהפיצוי שחברת הביטוח מציעה לא מספק ולא עולה בקנה אחד עם הנזקים שנגרמו לך, ניתן לפנות לבית המשפט בתביעת פיצויים. במסגרת תביעה לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, יתבקש בית המשפט למנות מומחה רפואי מטעמו כדי לקבוע באם נותרה נכות בעקבות התאונה, ולניזוק אסור להגיש חוות דעת רפואית מטעמו.
כמו כן, במסגרת תביעת פיצויים, יכול מי שניזוק בגופו להגיש בקשה ל"תשלום תכוף", שהיא מעין סעד זמני, שבמסגרתו הניזוק יכול לבקש מבית המשפט לקבל תשלום מראש, שמהווה תשלום "על החשבון" לצורך תנאי מחיה בסיסיים והוצאות רפואיות. עם זאת, אם בית המשפט יקבע לבסוף פיצויים נמוכים יותר מהסכום שכבר שולם במסגרת התשלום "התכוף", יהיה על הניזוק להחזיר לחברת הביטוח חלק מהכספים ששולמו כאמור.
נפצעתי בתאונת אופנוע- האם אהיה זכאי גם לפיצוי מהביטוח הלאומי?
רוכב אופנוע שנפגע בתאונת דרכים, רשאי גם לקבל פיצויים מהביטוח הלאומי, ככל שהתאונה גרמה לו לנכות גבוהה, או אם מדובר בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה. לדוגמא: שליח פיצה שעשה תאונת דרכים בדרך למשלוח. יוער, שאם הוגשה תביעה משפטית בגין נזק גוף שאירע עקב תאונת אופנוע, בית המשפט יקזז קצבאות שניתנו לניזוק במסגרת הביטוח הלאומי, ככל שאלו ניתנו עקב אותה תאונת דרכים. לדוגמא: אם הביטוח הלאומי קבע נכות לרוכב אופנוע עקב נזק שנגרם בתאונה, סכום הקצבה יקוזז מהסכום שבית המשפט יפסוק לו בתום ההליך מול חברת ביטוח החובה.
נכתב על-ידי: עו"ד ירון שמעון
שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום דיני נזיקין