סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

מהו מדגם

עיצבתם תכשיט, רהיט או כל מוצר אחר? עו"ד עוז חיים במאמר המסביר כיצד ניתן להגם על עיצוב המוצר וצורתו הייחודית באמצעות רישום מדגם.

מהו מדגם
21/09/2022 | 12:22 | מאת: מערכת אתר iLaw |

עיצוב של חפץ מסויים, כגון תכשיט, רהיט, מכשיר, בגד או מוצר תעשייתי עשוי ויכול לחסות תחת הגנת המדגם, זאת כמובן במידה ועמד בתנאים המעניקים לו את האפשרות להירשם ככזה, ובייחוד בתנאי שמדובר בעיצוב חדש.

מדגם, הינו כלי נוסף הניתן ליוצרים ומעצבים על מנת להגן על הקניין הרוחני שלהם ומאפשר להם להגן על העיצוב הייחודי שהעניקו לחפץ כלשהו, ובכך לקבל מונופול, או שימוש ייחודי בעיצוב הספציפי עליו ביקשו להגן.

להבדיל מרישום סימן מסחר המגן על מוניטין של מוצר או שירות ומונע שימוש בלתי מורשה בשם המוצר ולהבדיל מפטנט שמגן על הרעיון או התהליך שעומד מאחורי המוצר, רישום מדגם מעניק הגנה על צורתו של החפץ, על העיצוב המיוחד שהעניק לו היוצר.

הגנה זו, המוענקת על ידי רישום מדגם, הינה הגנה מוגבלת יחסית, שכן הרישום לא יעניק ליוצר בלעדיות על הרעיון או על הפונקציונאליות של המוצר, העומדים מאחורי העיצוב, אלא רק על העיצוב עצמו. כך למשל, רישום מדגם לגבי עיצוב "מובייל" לתינוקות יעניק למעצב הגנה על העיצוב הייחודי שביצע וימנע מאחרים להעתיקו או לזייפו, אך אין בכוחו למנוע מאחרים לעצב מובייל אחר בעיצוב שונה.

קשה לקבוע מבחן אחיד לגבי מהי מידת השינוי שנדרשת על מנת שחפץ ייחשב כשונה מזה המוגן במדגם והיקף ההגנה שיינתן אינו חד משמעי וישתנה ממקרה למקרה. לשם הדוגמא, הנטייה להגן על קווים עיצוביים הנובעים מהפונקציונאליות של המוצר תהיה קטנה יותר. בכל מקרה מובן כי אין די בשינוי סמנטי בלבד כגון שינוי צבע.

תנאי עיקרי וחשוב לרישום מדגם הוא כי חפץ המבוקש לרישום הוא מקורי וחדש וטרם נמכר או פורסם בישראל. שימו לב, שבשל העובדה שניתן לצפות באתרי אינטרנט מחו"ל גם בישראל, ייתכן ובנסיבות מסויימות ייקבע כי גם פרסום באתר אינטרנט בחו"ל ייחשב "כפרסום בישראל" ועל כן מומלץ שלא לפרסום או להציג את החפץ בשום מקום עד להגשת בקשה. לאחר הגשת הבקשה, תוכלו להציגו ולהתחיל למכרו.

אל בקשת הרישום יש לצרף תמונות או ציורים של העיצוב המבטאים מספר זויות מבט (פרספקטיבה, מן הצד, מלמעלה וכו'), על מנת שבבוא היום יוכל בעל המדגם לאכוף את ההגנה שניתנת לו בצורה טובה יותר.

הבקשה נבחנת על ידי בוחן מטעם רשם המדגמים (משרד המשפטים) ובסוף בחינה זו מוחלט האם הבקשה אכן עמדה בתנאים והינה מאושרת לרישום.

במידה והחליט הבוחן לאשר את הבקשה, היא מתפרסמת בפומבי על מנת לאפשר לאחרים להתנגד לבקשה. בתום ההליך נשלחת תעודת רישום המדגם אל המבקש, המעניקה לו הגנה למשך חמש שנים.

בתום תקופה זו, יוכל בעל המדגם להאריכה בחמש שנים עוד פעמיים, כך שבסך הכך יוכל להנות מן ההגנה במשך 15 שנים.

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום זכויות יוצרים

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

ליצירת קשר עם עו"ד קניין רוחני

עורכי דין מובילים - קניין רוחני

עו"ד לירון פרמינגר

"על מנת לספק ללקוחותיי את השירות הטוב ביותר, מקפיד על לימוד מקיף ורחב אודות עסקיהם"

עו"ד יריב קדם

"המכנה המשותף של לקוחותינו הוא פעילות מסחרית, עסקית ו/או משפטית בתחום הקניין הרוחני או סחר בינלאומי..."

עו"ד ליאת גלילי פרל

"משרדי מעניק ייעוץ וייצוג בנושאים שונים בקניין רוחני, מול גופים ורשויות שונות, בארץ ובחו"ל, תוך הקפדה על ידע ומקצועיות ..."

דרור הראל
עו"ד דרור הראל

מתמחה במשפט אזרחי ומסחרי, חוזים, תביעות כספיות, עסקים וחברות, ייעוץ משפטי ליזמים וסטארטאפים, דיני אינטרנט, צוואות וירושות.

עו"פ גד בנט

"עריכת פטנט בצורה מקצועית, דורשת הבנה טכנית מקצועית ומעמיקה, לא פחות מחשיבה עסקית..."

עוד עו"ד מובילים בתחום קניין רוחני