סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

נפצעתי בתאונת דרכים - מה עושים?

מהן הפעולות שיש לבצע לאחר תאונת דרכים, האם להגיש תלונה במשטרה ואת מי תובעים? עורך דין ירון שמעון מגיש את כל הדברים שחשוב לדעת אם חלילה נפגעתם בתאונת דרכים

נפצעתי בתאונת דרכים - מה עושים?
17/02/2016 | 08:11 | מאת: עו"ד ירון שמעון |
אנשים רבים נפגעים מידי יום בתאונות דרכים ברחבי הארץ. לעיתים מדובר בתאונות קלות ולעיתים בתאונות קשות מאוד עד אובדן חיים. נשאלת השאלה, מה על אדם שנגרמו לו נזקי גוף בתאונת דרכים לעשות, לשם קבלת פיצויים? לשם כך, המדריך שלהלן. 
 
מה הדין לגבי נזק גוף שנגרם בתאונת דרכים? 
במדינת ישראל, קיים משטר של פיצוי אוטומטי בגין נזקי גוף שנגרמו בתאונת דרכים, בהתאם לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה- 1975. כלומר, מי שנפגע בגופו בתאונת דרכים, פטור בעצם מהוכחת רשלנות של מזיק צד שלישי, שייתכן וגרם לתאונה, בדיוק כפי שלא ייטענו כנגדו שנהג ברכב ברשלנות וגרם בעצמו לתאונה (למעט תאונה מכוונת). כלומר, דיי בעצם התרחשותה של תאונת דרכים, ונזק גוף כתוצאה ממנה, כדי שניזוק יהיה זכאי לפיצוי. מנגד, העובדה שפיצויים ניתנים ללא קשר לשאלת "האשם", הובילה לכך שהמחוקק הגביל את שיעור הפיצוי אשר יכול להינתן מכוח החוק.  
 
מהן הפעולות שיש לעשות מיד לאחר תאונת דרכים?
להימנע מהזזת רכבים: ייתכן ובוחן תנועה יגיע למקום, כדי לחקור את נסיבות התאונה.
לקחת פרטים מהמעורבים: מיד לאחר התאונה, יש לקחת את פרטי הנהגים האחרים המעורבים בתאונה, כאשר על הפרטים לכלול את מספר תעודת הזהות של הנהגים המעורבים, כתובתם, מספר פוליסות ביטוח החובה של הרכבים, ומספרי הרכב. ככל שישנם עדים, רצוי גם לקבל את פרטיהם. 
בהנחה ופונית לבית החולים: בסיטואציה כזו, חשוב מאוד לשמור את כל התיעוד הרפואי, לרבות את החיוב בגין השימוש באמבולנס. בהמשך הדרך, למסמכים אלו חשיבות רבה בעת קביעת שיעור הפיצויים. 
 
האם יש להגיש תלונה במשטרה?
בשלב מאוחר יותר, בו תפנו לחברת הביטוח בדרישה לפיצוי, תתבקשו להמציא אישור על הגשת תלונה במשטרה, המהווה אינדיקציה לכך שאכן התרחשה תאונה. לכן, יש להקדים ולהגיש תלונה במשטרה בסמוך לאחר האירוע. לצורך הגשת התלונה, עליכם להצטייד ברישיון הרכב, רישיון נהיגה, פוליסת ביטוח החובה והמסמך הרפואי הראשון שקיבלתם. 
 
קבלת טיפול רפואי
פגיעה בתאונת דרכים יכולה להיות אומנם פגיעה קלה, אך היא יכולה גם לגרום לנזקים קשים, וחלילה אף לאובדן חיים. לעיתים, מה שעשוי להיראות לנו כתאונה קלה, יכול להתברר בהמשך בתור נזק בלתי הפיך, שמתגלה רק לאחר תקופה. לכן, חשוב מאוד לגשת לקבל טיפול רפואי, אפילו אם נדמה כי לא באמת נגרם נזק כבד בעקבות התאונה, ולהתלונן בפני הרופאים על כל הפגיעות שנגרמו לכם בתאונה, אף אם הן שטחיות מאוד. 
 
את מי תובעים? 
היות ובישראל קיים כאמור משטר של אחריות מוחלטת בנושא תביעות הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, על כל נהג ברכב, מוטלת חובה לבטח את רכבו בביטוח "חובה". זהו ביטוח שאמור לכסות את הנהג, הנוסעים ברכב והולכי הרגל שנפגעו, בגין נזקי גוף בלבד. זאת להבדיל מביטוח צד שלישי, ומקיף, שנועדו לכסות על נזקי רכוש, ועל נזקי רכוש שייגרמו לצד שלישי בגין תאונת דרכים. 
לכן, אם התרחשה תאונת דרכים, שבה נגרמו נזקי גוף, הנהג אמור לתבוע את חברת הביטוח שלו. אם מדובר בנוסע, עליו לתבוע גם כן את חברת הביטוח של הרכב בו הוא נסע. ככל שמדובר בהולך רגל שנפגע מרכב, אז הולך הרגל יגיש תביעה נגד חברת הביטוח של הרכב שפגע בו. 
 
אם נפגעתי בתאונת דרכים ואין לי ביטוח חובה?
אי עריכת ביטוח חובה היא עבירה פלילית, על פי פקודת ביטוח רכב מנועי. מעבר לכך, אם נהג נפגע בתאונת דרכים, ואין לו ביטוח חובה, אז כדי להיפרע בגין נזקי הגוף שנגרמו לו, יהיה עליו להוכיח את אחריותו של הנהג השני. בנסיבות כאלו, הוא לא יהיה זכאי לפיצוי מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, אלא מכוח פקודת הנזיקין. 
ככל שמדובר בהולך רגל שנפגע מרכב ללא ביטוח חובה, אז הוא יהיה רשאי להגיש תביעה נגד חברת "קרנית", שהיא קרן פיצויים מטעם המדינה שאמונה על פיצוי ניזוקים תמימים, שנפגעו מרכבים שלא היו מבוטחים בביטוח חובה. 
 
אם אני רוצה לפנות לחברת הביטוח לשם קבלת פיצוי- מה עליי לצרף לדרישה? 
לדרישת הפיצוי מחברת הביטוח יש לצרף את המסמכים הבאים:
תיעוד רפואי. 
כתב ויתור על סודיות רפואית. 
טופס הודעה על נסיבות אירוע התאונה. 
אישור על הגשת תלונה במשטרה.
תיאור אירוע התאונה. תלושי שכר.
ייפוי כוח (אם אתה מיוצג על ידי עו"ד). 
כמובן שכל פגיעה ותאונה לגופה, וייתכנו מקרים שבהם חברת הביטוח תדרוש מסמכים נוספים. 
 
האם אני יכול להגיש תביעה לבית המשפט?
ככל שהפיצוי שחברת הביטוח מציעה איננו עולה בקנה אחד עם הנזקים שנגרמו לכם, כמובן שניתן להגיש תביעה לבית המשפט, במסגרתו יתבקש בית המשפט למנות מומחה רפואי מטעמו כדי שיקבע אם נותרה לכם נכות בעקבות התאונה. במידה ונגרמו לכם נזקי גוף קשים בעקבות התאונה המונעים מכם לעבוד, ניתן להגיש בקשה לקבלת "תשלום תכוף" המהווה פיצוי על חשבון הפיצוי הסופי שייפסק על ידי בית המשפט בסיום ההליך, וזאת לצרכי מחייה בסיסיים. 
 
מהן זכויותיי במסגרת הביטוח הלאומי? 
מי שכתוצאה מהתאונה עשוי לסבול מנכות, או מי שנפגע בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה (לדוגמא: תאונה שהתרחשה בעת נסיעה מפגישה אחת לאחרת), רשאי לפנות גם לביטוח הלאומי בתביעה לנכות כללית או תביעה לתשלום דמי פגיעה והכרה בתאונה כתאונת עבודה, הכל בהתאם למקרה הספציפי. יוער, שככל שהוגשה תביעה לבית המשפט בגין נזקי גוף שנגרמו בתאונת דרכים, בית המשפט יפחית את התשלומים שהתקבלו ויתקבלו מהביטוח הלאומי, עקב אותה תאונה. 
 

נכתב על-ידי: עו"ד ירון שמעון

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום תאונות דרכים

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

אודות כותב המאמר

עו"ד ירון שמעון
עו"ד ירון שמעון

"תכנון האסטרטגיה המשפטית עוד בשלבים הראשונים של התיק, מסייע לי בהשגת תוצאות איכותיות עבור לקוחותיי..."

הצג טלפון

ליצירת קשר עם עו"ד ירון שמעון

עורכי דין מובילים - דיני נזיקין

Gו"ד קובי בן סימון
עו"ד קובי בן סימון

"משרדנו שם לו למטרה להעניק לכל אחד מלקוחותיו שירות נאות, יחס אישי, ואת מלוא תשומת הלב הראויה..."

עו"ד רפאל אלמוג
עו"ד רפאל אלמוג

"בכל יום ביומו, אני נלחם את מלחמתו של האזרח הפשוט כנגד תאגידי הביטוח והגופים הרפואיים הגדולים. המפתח להצלחה שלי - מאבק עיקש ללא פשרות, יושרה והגינות..."

הדס מושקוביץ
עו"ד הדס מושקוביץ

בעלת משרד עורכי דין במחוז המרכז, בעלת ידע וניסיון עתיר בתחום דיני הנזיקין והביטוח, לרבות נזקי נזילות, שריפה, תאונות עבודה ותאונות דרכים

עו"ד רן שפירא
עו"ד רן שפירא

"אמינות ומהימנות, יושרה, מקצועיות ומאבק בשיתוף פעולה מלא ושקוף עם לקוחותינו, הינם כללי ברזל של משרדנו..."

אריה שליאנסקי
עו"ד אריה שילאנסקי

"דגש רב על השקט הנפשי והסוציאלי של כל לקוח ותיאום ציפיות מראש... "

אורלי פנסו
עו"ד אורלי פנסו

"מייצגת נפגעים בתחום נזקי גוף לרבות תאונות דרכים, תאונות עבודה ונפילות ברשות הרבים..."

עו"ד סיון שטינברג פליישר
עו"ד סיון שטינברג- פליישר

"לוחמת על זכויות לקוחותיי ללא פשרות, כאשר לנגד עיני כל העת טובתם האישית בלבד..."

עו"ד רונית רוטלוי

"לאחר שנות עבודה רבות בתחום, אני מכירה כבר לא מעט מ'התחבולות' בהן נוקטות חברות הביטוח..."

עו"ד אסף אודיז

"נגרם לך נזק עקב רשלנות רפואית ? משרדי דוגל ביחס אישי ומעניק שירותים משפטיים בתחומים הנזיקין והביטוח..."

עוד עו"ד מובילים בתחום דיני נזיקין