פיצוייו של אדם שפוטר מעבודתו יקוזזו מאחר שהקים חברה מתחרה
אדם שהתפטר מחברה בה עבד הגיש תביעת פיצויים בגין שעות נוספות עליהן לא קיבל תשלום ופגמים בתלושי המשכורת שלו; אלא שאז התברר כי במהלך עבודתו באותה חברה פתח עסק מתחרה ועבד בו במקביל
לעתים נתקלים עורכי דין דיני עבודה במקרים סבוכים הקשורים לפיצויי פיטורים. מקרה כזה דווח השבוע ב-ynet. לאחרונה בית הדין לעבודה בת"א קבע ש-58 אלף שקלים יקוזזו מפיצויי פיטורים של אדם שעבד בעבר בחברה לניהול נכסים; זאת, מאחר שבמהלך העסקתו בחברה התחיל להפעיל חברה מתחרה באותו התחום. לפיכך במקום 147 אלף ש"ח שהיה אמור לקבל, יקבל התובע (העובד לשעבר) 89 אלף ש"ח בלבד.
תחילת הפרשה ב-2009, אז החל העובד לשעבר לעבוד בחברה, כמנהל אחזקת מבנים. בתחילה העסיק אותו ישירות הנתבע, יוסי ברוק, ובהמשך הועסק על ידי החברה שהקים ברוק, "בתים ניהול נכסים (ל.ב)". בסוף שנת 2012, משקיבל העובד הצעות עבודה פרטיות ויחסיו עם המנהל התקררו, הודיע על התפטרותו.
כמה חודשים לאחר שהתפטר, הגיש העובד תביעה נגד ברוק ונגד החברה, בגין שעות נוספות עליהן, לטענתו, לא קיבל תשלום. העובד טען כי עבד גם בשעות לא שגרתיות עקב הצורך להיות זמין באופן מיידי אך לא קיבל שכר על שעות אלה מעולם. בנוסף דרש שהחברה תחזיר לו סכום שניכתה מהמשכורת האחרונה שלו בגין הודעה מוקדמת, כמו גם פיצוי עבור פגמים שהיו בתלושי השכר שלו.
השופטת קיבלה חלקית את תביעות שני הצדדים
בתגובה, הכחישה החברה שהעובד עבד שעות נוספות וטענה ששילמה לו את כל הזכויות הסוציאליות שהגיעו לו. בנוסף הגישה החברה תביעה נגדית לפיצויים מהעובד בטענה שמאוקטובר 2011 ואילך החל להפעיל עסק עצמאי במקביל לעבודתו החברה, בעל מאפיינים דומים ותוך שימוש במשאבי החברה; לדברי החברה מדובר בהפרת חובת הנאמנות וחובת תום הלב כלפיה.
השופטת בבית הדין לעבודה, חופית גרשון-עזריאלי, קיבלה חלקית את תביעות שני הצדדים. היא מצאה שטענותיו של התובע לגבי תלושי שכר פגומים, גביית כספים בגין הודעה מוקדמת ופיצוי עבור שעות נוספות מוצדקות; מאידך, היא ראתה בחומרה את העובדה שהעובד לא טרח ליידע את מעסיקו על העסק העצמאי שפתח וקבעה שבכך אכן הפר את חובת התום הלב וחובת האמון. לבסוף קבעה השופטת כי החברה אכן תשלם לתובע 146,398 ש"ח עבור זכויותיו, אך תקזז מתוכם 57,500 ש"ח כפיצוי על הפרת חובת הלב והאמון מצד העובד.
נכתב על-ידי: מערכת האתר
שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום דיני עבודה