עיריית חיפה תפצה אמן שפסלו הוסר מקיר בית ספר בעיר
בית המשפט המחוזי בחיפה קבע כי עיריית חיפה תפצה בלמעלה מחצי מיליון שקל את האמן גרשון קניספל, אשר תבליט שלו שהיה מוצב על קיר בית ספר בעיר, הוסר ממנו והושלך לפני מספר שנים ללא ידיעתו
בית המשפט המחוזי בחיפה קבע כי האמן גרשון קניספל, אשר פסלו הוסר מקיר בית ספר בחיפה לאחר קרוב ל-50 שנה שהתנוסס עליו, יפוצה על ידי עיריית חיפה בסכום של למעלה מחצי מיליון שקלים על הסרת הפסל והשמדתו.
הסיפור של הפסל מתחיל בשנת 1965, אז הזמינה עיריית חיפה את קניספל להקים פסל בחזיתו של אחד מבתי הספר בעיר. קניספל יצר תבליט שהורכב מ-154 אריחים, אשר תיאר את עבודת האדמה החלוצית.
ב-2012 הופתע האמן לגלות שפסלו הוסר במהלך אותה השנה מקיר בית הספר, ובהמשך התברר כי היה זה קבלן מטעם עיריית חיפה שהסיר את אריחי התבליט, ניפץ אותם, והשליך אותם כפסולת. בעקבות כך, תבע קניספל את העירייה ודרש שתאפשר לו לשחזר את התבליט (על חשבונה), וכן תפצה אותו במיליון שקל על פגיעה במוניטין, עוגמת נפש ופיצויים עונשיים.
מנגד, העירייה טענה כי הפסל יצר סכנה בטיחותית לילדים ולעוברי אורח כאשר נפלו ממנו אריחים, ולכן היתה חייבת להסיר אותו מיידית. בנוסף, העירייה טענה שהתבליט התבצע בזמן שהאמן הועסק במשרה חלקית, ושהיא שילמה על התבליט, ועל כן הוא שייך לה. בתגובה לכך אמר קניספל כי לא היה פגם בתבליט, ואישר שעבד שבעירייה במשרה חלקית אך טען כי התבליט נעשה באופן עצמאי ולא במסגרת עבודתו.
השופטת שטמר: הסרת התבליט על ידי הקבלן היא ונדליזם
בהתבסס על חומר הראיות, השופטת שושנה שטמר מבית המשפט המחוזי בחיפה קבעה שאכן היה פגם בתבליט, אך קיבלה את טענותיו של קניספל, לפיהן התבליט טופל בבורות וברשלנות מטעם העירייה. לדבריה, הקבלן לא היסס, ובוונדליזם מחלט הסיר את התבליט, שבר את האריחים וזרק אותם כפסולת. בנוסף, קבעה שטמר כי הזכויות ליצירה בידי האמן, שכן לא סביר שבמסגרת משרתו החלקית לקח על עצמו את עבודת יצירת הפסל.
לבסוף קבעה שטמר כי אין מקום לשחזר את התבליט ולהעדיפו על פני פסלים עכשוויים יותר; אך פסקה לטובת קניספל שהעירייה תפצה אותו בסכום של 433,920 שקל, שווי היצירה; 40,000 שקל על פגיעה במוניטין; ו-60,000 שקל על עוגמת נפש. בנוסף פסקה שעל העירייה לשלם לו שכר טרחה עו"ד והוצאות בסך 75,000 שקל.
נכתב על-ידי: מערכת האתר
שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום דיני נזיקין