רישום זכויות יוצרים
האם ניתן לרשום זכות יוצרים ? אם כן - היכן ניתן ? מה המשמעות שיש לדבר מבחינה פרקטית ומשפטית ? עו"ד עוז חיים סוקר את הנושא עבורכם.
"זכות יוצרים" הקיימת ביצירה, מעניקה כלי משפטי חשוב שנועד להגן על יצירות שונות מפני העתקתן ולהעניק בכך מחד ליוצרים תמריץ להמשיך וליצור ומאידך להרתיע אחרים מליטול את היצירה לעצמם ללא רשות.
בניגוד לדעה הרווחת בקרב רבים, על מנת לזכות בהגנת זכות היוצרים, אין צורך לבצע כל פעולת רישום. כל שנדרש מן היוצר הוא כי יצירתו תעמוד בתנאים שקבע החוק, דהיינו, שהיצירה תמנה על אחת מחמשת היצירות המוזכרות בחוק (אומנותית, ספרותית, דרמטית, מוסיקלית או תקליט), עליה להיות מקורית ולגלם מידת מה של יצירתיות, וכמובן עליה להיות מקובעת, כלומר שתגולם באמצעי פיזי כלשהו ולא רק במוחו של היוצר.
אם כן, אז מדוע בכל זאת מקפידים יוצרים רבים לרשום את יצירותיהם?
במקרים רבים, העובדה כי קיימת זכות יוצרים איננה מספיקה. למשל כאשר טוען היוצר כי יצירתו הועתקה ואילו מנגד, המעתיק, טוען אף הוא כי בכלל היוצר הוא זה שהעתיק ממנו. במקרה זה, נדרשים שני הצדדים לראיה מוחשית וחיצונית אשר יהיה בכוחה להוכיח את מועד יצירת היצירה המוקדם אשר יעניק ליוצר את זכות הבכורה בה.
בשל סיבות אלה, מעדיפים יוצרים רבים, בטרם חושפים הם את יצירתם לציבור, לרשום את יצירתם על מנת שבבוא היום יוכלו להוכיח בקלות את מועד יצירתה.
היכן רושמים זכויות יוצרים?
למען האמת, המונח "רישום" איננו מדויק בהקשר זה, מאחר וכאמור לעיל זכות היוצרים איננה תלויה ברישום כלשהו, אלא הינה זכות מהותית הניתנת לפי החוק. למעשה, הפעולה המתבצעת הינה הפקדה. היוצר מפקיד את יצירתו למשמורת אצל גוף שלישי כלשהו, המספק לו אסמכתא שתסייע לו, במידת הצורך, לכשיידרש להוכיח ראשוניות.
בישראל לא קיים מאגר מסודר של יצירות, המנוהל על ידי רשות ממשלתית. מסיבה זו, ניתן למצוא לא מעט גופים פרטיים, כגון משרדי עורכי דין ואתרי אינטרנט יעודיים, המציעים להפקיד את היצירות אצליהם, בתמורה לכמה מאות שקלים.
מרשם זכויות היוצרים בארצות הברית
נכתב על-ידי: מערכת האתר
שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום זכויות יוצרים