דוחות חניה - הרעה החולה של תל אביב ומדינת ישראל
זה לא סוד כי בעיית החניה בתל אביב וברחבי הארץ היא נושא כאוב. קראו מאמר מערכת הסוקר את סוגיית בעיות החניה בתל אביב וברחבי הארץ בכלל ואת הקשר בין דיני תעבורה לדוחות חניה.
אחד הנושאים הכאובים ביותר בדיני התעבורה ובו כמעט אחד מכל חמישה אזרחים במדינת-ישראל הוא עבריין (גם אם הוא לא יודע את זה)- הוא סוגית החניה! לא רק בתל-אביב קיימת מצוקה וקושי. לא רק בירושלים רושמים דוחות רבים, הבעיה אינה מקומית ואינה מתמקדת או מצטמצמת בעיר כזו או אחרת.
במספר מאמרים ננסה לעשות "סדר בבלאגן":
ראשית, מי בכלל יכול להגיד לי איפה אני יכול או לא יכול להחנות? דיני התעבורה קובעים כי חניה או עצירה של רכב במקום שאינו מיועד לכך היא עבירה.
כאן, התמונה מסתבכת- ומי קובע מהו מקום חניה או עצירה מותר? איפה זה רשום בדיני התעבורה? זה לא. דיני התעבורה, מעצם היותם דבר חקיקה לא יכולים להיות "ספציפיים". כלומר, לפרט שמות ערים ורחובות ומקומות חניה מותרים. דיני התעבורה מגדירים מהי חניה מותרת או אסורה ואילו הקביעה בפועל היכן מותר או אסור להחנות מסורה לרשויות המקומיות- בגדול, העיריות. מקור הסמכות הוא בחוק עזר (גם הוא דבר חקיקה כחלק ממערכת הדינים במדינת ישראל).
למען הסר ספק: חנית רכב במקום אסור היא עבירה שהעונש עליה הוא קנס. לא ניתן להניח כי משום שמחלקי הדוחות הם פקחים ולא שוטרי-מדינת ישראל לא מדובר בעבירה (גם לשוטרים סמכות לחלק דוחות חניה. אולם, על-פי רוב עבודה זו נעשית על-ידי פקחים למעט כאשר מדובר במקרים יותר "קשים" כגון דוח חניה על חניה במקום השמור לנכים, למשל)! טעות לחשוב שאם העונש הוא "רק קנס" זאת לא עבירה!
האם דיני התעבורה קובעים "מדרג" לעבירות חניה או שחניה באדום-לבן דינה כחניה על דשא וחניה על שביל?
אכן, כבמרבית העבירות במדינת-ישראל המעוגנות בחקיקה הפלילית, כך גם דיני התעבורה קובעים מדרג לעניין עבירות חנייה: החמורה ביותר היא עבירת "חניה קשה"- מדובר במקרים בהם הקנס יהיה הגבוה ביותר שניתן לקבל מכוח דיני התעבורה. בדרך-כלל אלו מקאים של חניה במעבר-חצייה, חניית נכים, הפרעה לתנועה וכד'. הסיבה שדיני התעבורה "מחמירים" עם מקרים אלו היא משום שיש בהם כדי "לשבש" את הסדר הציבורי או להפריע לתנועה או לציבור כלשהו.
הסוג השני (פחות בחומרתו מהקודם) הוא עבירות חניה בשטח מדרכה: חניה באדום-לבן ושטחים לרבות מדשאות.
הסוג "הקל" ביותר בדיני התעבורה הוא חניה בכחול-לבן בלי תו או כרטיס. הללו מכונות "עבירות לרווחת התושבים".
אז מה למדנו: עבירת חניה היא עבירה על דיני התעבורה. ככזו היא עבירה פלילית. העונש בגינה קנס ואין בכך כדי להוסיף או לגרוע מהיותה עבירה על החוק במדינת ישראל. קיים מדרג בעבירות החניה ובעונש עליהן אולם, חשוב לשים לב כי גם "רק" חניה בכחול-לבן בלי תו היא עדיין עבירה על החוק. אוהבים את זה או לא? אלו הם דיני התעבורה במדינת ישראל.
המאמר נכתב על ידי מערכת האתר
נכתב על-ידי: מערכת האתר
שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום דיני תעבורה