זומנתם לשימוע בפני המכון הרפואי לבטיחות בדרכים?
זומנתם למכון הרפואי? משרד הרישוי זימן אתכם לשימוע? עורך הדין ערן בן עמי, המתמחה בייצוג בפני המכון הרפואי לבטיחות בדרכים במאמר מקיף המסביר כיצד נכון לפעול.
זומנתם למכון הרפואי? משרד הרישוי זימן אתכם לשימוע? כך תפעלו.
מדי שנה עשרות אלפי נהגים נבדקים במכון הרפואי לבטיחות בדרכים המכונה בקיצור "המרב"ד", המדובר בגוף מסורבל מאוד שלאורך השנים למדתי לגלות שעושה בלי סוף טעויות, בעיקר בשל העובדה כי עובד ב"שיטות של פעם" עם תיקי נייר לא ממוחשבים. המענה שהוא נותן פעם בשבוע בימי ג' בלבד למשך שעתיים ! לא עונה על הצורך של נהגים לקבל את המידע לו זקוקים.
התחושה המשותפת לכלל הנהגים כי מדובר בגוף בירוקרטי שקשה מאוד לקבל ממנו שרות וכמעט בלתי אפשרי להבין כיצד מתמודדים איתו. והתחושה הזו אכן נכונה.
אחת הבעיות הגדולות בעבודה מול המכון הרפואי היא העובדה כי נשלחים אליו מטעם משרד הרישוי. העובדה כי מדובר בשני גופים ממשלתיים שונים, יוצרת לא אחת מצב בו מקרים "נתקעים" במערכת, והשיהוי הארוך עד למתן מענה מוביל למצב בו רישיונם של לא מעט נהגים נשלל בשל סחבת, בטעות ובלא עוול בכפם.
מי נשלח לבדיקות במכון הרפואי?
ישנם כמה סוגים שונים של נבדקים:
- נהגים מעל גיל 70 - במקרים רבים בהם נתקלתי, לקראת גיל 70 בשאלון הבריאות התקופתי הנדרשים למלא כתנאי לחידוש הרישיון, הרופא מסמן כי נדרשת בדיקה - גם אם אין בעיה, ומפנה לבדיקה במכון הרפואי. העובדה הזאת מובילה למצב בו רישיונו של נהג לא מחודש עד לסיום הליך הבדיקה במכון הרפואי. הליך שלעיתים נמשך אף שנה וחצי. בזמן הזה משרד הרישוי לא מסכים לחידוש הרישיון, והנהג? נתקע בסבך הבירוקרטיה עד לקבל התוצאות כשבמשך כל הזמן הזה לא יכול לנהוג ורישיונו לא מחודש.
- נהגים שמבקשים רישיון נהיגה למשאית, אוטובוס או מונית.
- קבוצה נוספת היא נהגים שצברו מעל 72 נקודות, כחלק מאמצעי התיקון הנדרשים, הם נדרשים לעבור בדיקות "התאמה אישיותית" לנהיגה.
- נהגים שהורשעו בעבירות סמים או נהיגה בשכרות וקיבלו פסילה של מעל שנה.
- נהגים שקיבלו התקף אפילפסיה או חשד לאפילפסיה.
- אנשים שעברו אירועים רפואיים, כמו התקף לב או ארוע מוחי, ובית החולים או הרופא המטפל דיווח עליהם למשרד הרישוי.
- חשד לדום שינה- שימוש ב-CPAP
- נכויות שונות בגפיים המחייבות בדיקת כשירות לנהיגה.
אז מה עושים?
לפני הכל חשוב להתייעץ עם עורך דין הבקיא בנושא המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, כבר בתחילת ההליך. פעולה נכונה במשרד הרישוי, או בסבך של המכון הרפואי יכולה לזרז את התהליך. משרדנו לדוגמא, נמצא שם מידי שבוע בדיוק למטרה הזאת. לגרום למרב"ד לבצע את עבודתו ולזרז את הליך מתן התשובה. רק כך אפשר להגיע לתוצאה טובה ויעילה במהירות שתמנע את שלילת הרישיון, ואם כבר נלקח- להחזיר אותו במהירות האפשרית.
לזמן הפנייה לייעוץ ישנה חשיבות קריטית. הרבה יותר קל למנוע את לקיחת הרישיון מאשר להחזיר אותו לאחר שנלקח, וגם הרבה יותר זול.
לעיתים נדרשת פנייה נכונה למשרד הרישוי למציאת פתרון בניים של "רישיון זמני". לעיתים נדרשת פניה דחופה לבית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים. זהו הגוף היחיד שאפשר לפנות אליו ולהצביע על העוולות שנעשים כלפינו הנהגים במהלך ההליך מול משרד הרישוי והמכון הרפואי.
לעיתים קרובות, ייעוץ לפני הגעה לבדיקה פסיכולוגית במכון תטה את התוצאה לחיוב ותחסוך זמן ועוגמת נפש רבים. שלא לומר עלות גבוהה שנחסכת מהצורך להגיש ערעור על החלטת המכון הרפואי- פנייה לוועדת ערר היושבת בתל השומר.
וועדת הערר הנה גוף בו מתכנסת וועדה בת 3 רופאים שדנים בהחלטה של המכון הרפואי לגבי הנהג שלא אושרה כשירותו לנהיגה. ההגדרות של המכון הרפואי כגון "אי התאמה אישיותית" מהוות כר נרחב לטעויות. ובמקרים רבים וועדת הערר הופכת את החלטת המרב"ד ומחזירה את הרשיון.
הבעיה היא משך הזמן הארוך שנדרש לסיים את ההליך במכון הרפואי, ואז המתנה של חודשים נוספים לזימון לוועדת ערר, כל זה בזמן שרישיון הנהיגה לא בתוקף, ובתנאי כמובן שוועדת הערר אישרה את הכשירות. מכאן החשיבות של זרוז ההליך, הכוונה והתייעצות לפני שניגשים לבחינה.
במידה והמרב"ד פסל אותי וגם וועדת הערר לא שינתה את ההחלטה. מה עושים?
במצב כזה ניתן לפנות בערעור מנהלי על החלטת הוועדה לבית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים.
ההתמקצעות של משרדנו מתבטאת בכך שאנחנו עורכים לנהגים הכנה טרם הבחינות, מכוונים לבעלי המקצוע הנכונים (פסיכיאטר, פסיכולוג, נוירולוג וכו'), עוזרים לנהגים להימנע מלעשות טעויות, מגישים מסמכים בשמם, ועל בסיס של ביקורת שבועית במכון מקצרים את משך ההמתנה לתשובה ומגדילים את סיכויי ההצלחה.
נתקלתי בלי בסוף במקרים אבסורדיים של נהגים שנדרשו להתמודד עם המכון. החל מבעיות רפואיות שלא היו קיימות מלכתחילה, דיווחים מוטעים, טעויות ברישומים – המקרה של י' אשר ביקש רשיון לרכב ציבורי-אוטובוס, אושר לו, אך בטעות הפקידה דיווחה כי נשללו לו כל סוגי רשיון הנהיגה שלו ולך תסביר למשרד הרישוי כי המדובר בטעות. או למשל, המקרה של ע', שעבר שבץ מוחי ממנו החלים לחלוטין. אבל עד לרגע שהחלים חלפו מספר חודשים. כאשר היה בריא לגמרי, קיבל לידיו מכתב "שימוע" המורה לו להפקיד את רשיונו בשל המלצת המכון הרפואי להתלות את רשיונו. מבלי שכלל מערכה לו בדיקה! מייד פנינו לבית המשפט המחוזי בעתירה מנהלית, הליך שהוביל לכך שרישיונו של הנהג הוחזר לו במיידי ונשמר אצלו עד לסיום המוצלח של הבדיקות במכון הרפואי.
אודות משרד עורכי הדין ערן בן עמי
משרד עורכי דין ערן בן עמי, מחזיקים בניסיון רב של שנים בייצוג מול המרב"ד ומשרד הרישוי, ומופיעים תכופות בבתי המשפט הרלוונטיים. עו"ד בן עמי, חיבר את הספר "בנתיב הבטוח", העוסק בדיני תעבורה, מרצה בקרב עורכי הדין בנושאי תעבורה, ואף לקח חלק בחקיקת דיני תעבורה. כל אלה מסייעים להשגת אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד, כאשר רוב הלקוחות המיוצגים קיבלו את הרישיון שלהם בתוך זמן קצר – כולל במקרים שנחשבו אבודים.
"למנוע שלילת רישיון נהיגה בשל זימון למכון הרפואי- קל הרבה יותר מאשר לתקן אותה, וגם זול יותר", מסכם עו"ד בן עמי. "זה ההבדל בין פנייה לליווי וייצוג מקצועי, לבין התנהלות "רגילה" של אדם שלא מבין את דיני התעבורה ולא מכיר את הנהלים והנפשות הפועלות".
שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בהמכון הרפואי לבטיחות בדרכים