אתם עומדים בפני
רכישת דירה? להלן כל מה שעליכם לשים לב אליו בעת המשא ומתן:
מועד הפינוי – על המוכר לתאם את מועד הפינוי כך שיתאים למועד הכניסה לדירתו החדשה. רצוי לקחת מרווח זמן או אופציה למרווח זמן במקרה בו תתאחר הכניסה שלכם לדירתכם החדשה.
קצב ביצוע תשלומים – עליכם לשאוף לשלם את המינימום האפשרי בתשלום הראשון, עד לרישום הערת אזהרה. למרות שתשלום זה נשאר בנאמנות אצל עורך הדין עד לרישום הערת אזהרה, עדיין אם אפשר עדיף שסכום זה לא יהיה גבוה.
חלק מכספי התמורה אמור להבטיח קבלת אישורי מס שבח ועירייה של המוכר. לעיתים אישורים אלה מתעכבים, ומחייבים השארת חלק מהכסף בנאמנות עד לקבלתם. על מוכר נכס לקחת בחשבון כי ייתכן וחלק מהכסף לא יהיה זמין עד לקבלת אישורי מיסים אלה.
זכרון דברים – מומלץ לא(!) לחתום על זכרון דברים. זהו חוזה לכל דבר ועניין. חתימה על זכרון דברים עלולה להציב אתכם במצב בו התקשרתם בחוזה מחייב שלא מבטיח את מלוא זכויותיכם. הסכמה בין צדדים צריכה להוביל מיד להכנת הסכם בין עורכי הדין.
בדיקה וקבלת אישור עקרוני למשכנתא – בטרם תחילת ניהולו של משא ומתן, ובטח בטרם חתימה על חוזה, מומלץ לקבל אישור עקרוני למשכנתא לצורך רכישת הדירה. כבר היו מצבים של מי שחתמו על חוזה – לא קיבלו משכנתא – והסתבכו.
ניהול משא ומתן מקביל – שלב המשא ומתן טומן בחובו מחויבות להגינות ותום לב. אמנם עד לחתימת החוזה איש לא יכול לכפות עליכם כלום, ואם תמצאו עסקה טובה יותר, אין מניעה להתקשר בה. אולם, אסור לנהל משא ומתן מקביל. חשוב להיוועץ בעורך דין כדי לדעת אם מותר לשנות "פוזיציה" במהלך משא ומתן, ויותר מכך כדי לדעת איך לשנות "פוזיציה" מבלי להיכנס לתסבוכת משפטית.
אחרי סיכום כל הנתונים ביחס לביצוע העסקה, יש להעביר את הנתונים לעורך הדין שלכם לצורך ניסוח החוזה. חשוב לבחור עורך דין הבקיא בעסקאות מקרקעין, עורך דין מטעמכם שייצג אתכם. אל תתפתו להצעות של הצד השני לעסקה, שמציע את עורך הדין שלו שייצג את שניכם בעסקה. מצב כזה מסכן את האינטרס שלכם.
חשוב עוד יותר – לא להתפתות למתווך שמציע לכם עורך דין מטעמו. אתם צריכים עורך דין שיגן על הזכויות שלכם, ויבחן את הנכס כמו שצריך – לא עורך דין ש"להוט" לסגור עסקה במצוות המתווך ששלח אותו.
שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום נדלן