פתיחת הדלת למשקיעים - היתרונות בהפחתת מס הרכישה
הקיפאון בשוק הנדל"ן הוא צלצול השכמה למדינה שצריכה לעשות פעולות אקטיביות לעורר את שוק הנדל"ן. במאמר יציג עורך דין דניאל שגב את הדרך המהירה לעידוד עסקאות מקרקעין והיתרונות בהפחתת מס הרכישה לרוכשי דירה שניה ("משקיעים").
האם יש דרך להעיר את שוק הנדל"ן הרדום?
בחודש אוגוסט 2020, כשהקורונה היתה חדשות חמות ועסקאות הנדל"ן בקושי נחתמו, הופחת מס הרכישה לרוכשי דירה שנייה ("משקיעים") מ- 8% ל – 5% זאת במטרה להעיר את שוק הדירות למשקיעים, לעודד רכישות ולהרוויח את תשלומי המיסים הנלווים.
התוצאה הייתה דרמטית: השנים 2020 - 2021 היו שנות שיא במספר עסקאות הנדל"ן, עם הכנסות ממיסים ששברו את תחזיות האוצר, וזאת למרות הפחתת מס הרכישה.
בתחילת שנת 2022 בוטלה ההנחה במס רכישה למשקיעים ובסוף שנת 2022 החל בנק ישראל בהעלאת הריבית, השילוב של השניים גרם להקפאה של שוק הנדל"ן עד כדי כך שבחודש פברואר 2023 מספר העסקאות שנחתמו היה דומה למספר העסקאות שנחתמו לפני 21 שנים.
הקיפאון בשוק הנדל"ן הזכיר לנו ששוק נדל"ן קפוא פוגע בתעשיות שלמות שנשענות עליו כמקור הכנסה עיקרי, כך לדוגמה: מתווכים, עורכי דין, יועצי משכנתאות, שמאים, מעצבי פנים, אנשי שיפוצים, וכמובן כל החברות היזמיות, על עובדיהן, שזקוקות לעסקאות כמו אוויר לנשימה.
לאור זאת, וכדי למנוע קריסה של משקי בית רבים התלויים בשוק הנדל"ן לפרנסתם, הממשלה נדרשת לעודד פעילות בשוק הנדל"ן באמצעות פתיחת הדלת למשקיעים והחזרת ההנחה במס הרכישה לרוכשי דירה שנייה כהוראת שעה וקביעת מס הרכישה על 5%.
יובהר, כי הפער בין מס הרכישה לדירה שנייה היום (8%), לבין מס הרכישה המופחת (5%), יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים ולהיות הגורם המכריע בין ביצוע עסקה או המשך המתנה לעתיד וודאי יותר. כך לדוגמה, על דירה להשקעה ששווה 3,000,000 ₪, הבדל של 3% במס הרכישה שווים 90,000 ₪. לפיכך, המשמעות הישירה של הפחתת המיסים היא כניסה חוזרת ומוגברת של משקיעי דירות לשוק הנדל"ן והשכמת השוק המנומנם.
ייתכן כי במשרד האוצר יתנגדו להפחתת מס הרכישה ויטענו כי הפחתת המס תפגע בהכנסות המדינה ממיסים ותדלל את קופת המדינה, שהרי הפחתה רוחבית של 3% במס הרכישה שוות ערך להפסד של עשרות מיליוני שקלים הנדרשים למשק הישראלי דווקא בעת הזו. עם זאת, כל עוד שוק הנדל"ן קפוא והכנסות המדינה ממיסים פוחתות, סביר להניח כי התוצאה של הפחתת מס הרכישה תהיה ריבוי עסקאות וכפועל יוצא מכך סך המס שייגבה לאחר הפחתת מס הרכישה יעלה על סך המס הנגבה כיום.
דווקא בעת הזו, כאשר הכלכלה לא יציבה וסביבת הריבית משתנה לעיתים קרובות, על הממשלה לנקוט צעדים אקטיביים במטרה להגדיל את מספר עסקאות הנדל"ן מתוך הבנה כי כל עסקה היא קטר שמושך אחריו קרונות התלויים בו אשר יחד מניעים את המשק, תורמים לכלכלה וממלאים את קופת המדינה.
שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום נדלן