סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

דיני עבודה - מטרות ועיקרי החקיקה

למה הכוונה בביטוי "דיני עבודה"? קראו מאמר מערכת המסביר על דיני עבודה על כל רבדיו השונים

דיני עבודה - מטרות ועיקרי החקיקה
11/09/2013 | 08:30 | מאת: מערכת אתר iLaw |

למה מתכוונים כשאומרים "דיני עבודה"? רבים חושבים שמדובר בכמה חוקים שנועדו להסדיר את היחסים בין העובד למעבידו. אולם, זוהי רק תשובה חלקית.
 

דיני העבודה נועדו להסדיר מספר מערכות יחסים הנוגעות לעובד: יחסי עובד-מעביד; יחסי ארגון עובדים- מעביד או ארגון עובדים- ארגון מעבידים; יחסי עובד- ארגון העובדים אליו הוא משתייך; והשאלה מי בכלל מייצג את העובד?

 

סיבה נוספת לכך כי התשובה לשאלה "מהם דיני העבודה" אינה רק "חוקים בין עובד למעביד" היא משום שדיני העבודה לא מורכבים תמיד או רק מחוק כזה או אחר (או חוקים).

 

דיני העבודה בנויים על-בסיס שלושה רבדים:

  • החוזה האישי בין העובד למעביד (וכן, לכל אחד מאיתנו יש חוזה עבודה אישי. זה לא אומר שהוא בהכרח מקנה לנו את התנאים הטובים ביותר או זכויות מיוחדות אבל, כן יש חוזה וכן יש לכל עובד זכויות מכוחו). גם הסכמה בעל-פה בעת הקבלה לעבודה על-כך שבימי שלישי העובד ייצא שעה קודם- היא הסכמה בחוזה עבודה אישי.

  • שנית, הסכמים קיבוציים ו\או צווי הרחבה- כאשר מדובר כקבוצת עובדים המאוגדת בארגון (למשל, הסתדרות המורים, הסתדרות הרופאים וכד'), לארגון יש כוח לחתום על "הסכמים קיבוציים". המיוחד בהסכמים אלו שאינם בין "עובד אחד למעביד אחד" אלא בין הארגון למעביד: התנאים מכוחו של ההסכם יחולו באופן שווה על כל אחד מהעובדים החברים בארגון.

  • ואם אני לא חבר בארגון? ישנם "צווי הרחבה" החלים באופן שווה על הכל העובדים במשק.
    שר המסחר והתעסוקה יכול להחליט כי הוראות הסכם קיבוצי מסוים יחולו על כל העובדים באותו ענף. דוגמא לכך היא בעניין דמי הבראה והוצאות נסיעה- כלל העובדים במשק זכאים לאותן החזרי הוצאות אולם, אין לכך אזכור "בחוק" אלחא מכוח הרחבה של הסכם קיבוצי.

     

לסיום, אלו "חוקי העבודה" פר-אקסלנס: חוקי המגן. שורה של חוקים המסדירים את עבודתו של העובד (חוק חופשה שנתית, חוק דמי מחלה, חוק פיצויי פיטורין ועוד). הם מכונים "חוקי מגן" משום שבבסיסם נועדו להגן על העובדים. כפי שנסקר במאמרים אחרים באתר, מחקיקה זו לא ניתן "לגרוע"- כלומר, מעביד לא יכול "להסכים" עם עובדו כי הוא לא משלם לו דמי מחלה.

 

לכן, כאשר באים לבחון "מה מגיע לנו" מכוח דיני העבודה חשוב לשים לב כי הזכויות (כמו גם החובות) שלנו לא מסתכמות רק בחוק אחד או מספר דברי חקיקה. כאמור, דיני העבודה בנויים על שלושה רכיבים שלא ניתן להתעלם או לוותר על אף אחד מהם.

 

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום דיני עבודה

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

ליצירת קשר עם עו"ד דיני עבודה

עורכי דין מובילים - דיני עבודה

עו"ד סיון שטינברג פליישר
עו"ד סיון שטינברג- פליישר

"לוחמת על זכויות לקוחותיי ללא פשרות, כאשר לנגד עיני כל העת טובתם האישית בלבד..."

Gו"ד קובי בן סימון
עו"ד קובי בן סימון

"משרדנו שם לו למטרה להעניק לכל אחד מלקוחותיו שירות נאות, יחס אישי, ואת מלוא תשומת הלב הראויה..."

עוד עו"ד מובילים בתחום דיני עבודה