סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

רצח על ידי קטין- האם יש להקל בעונשו?

מהם לדעתכם השיקולים שעל בית המשפט לקחת לגבי קטין שרצח, האם לנסות להשיב אותו לדרך הישר? מה העונש הצפוי לאותו קטין מואשם? וכיצד בתי המשפט נוהגים להכריע במקרים אלו?

רצח על ידי קטין- האם יש להקל בעונשו?
24/02/2014 | 20:29 | מאת: מערכת אתר iLaw |
רצח על ידי קטין מערב שתי שאלות סבוכות מתחום המשפט הפלילי ודיני העונשין. במאמרים אחרים באתר הוצגו שני הנושאים בנפרד- שיקולי ענישה בעבירות שבוצעו על ידי קטינים ועבירות ההמתה לרבות רצח. מה קורה כאשר שתי הסוגיות נפגשות והרצח עצמו מבוצע על ידי קטין?
 
 
 
 
 
 

הקדמה- החוק היבש

 
כפי שלמדנו, לעניין עבירות פליליות המבוצעות על ידי קטינים ישנם חוקים נפרדים הקובעים את דרכי ושיקולי הענישה. חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול) קובע כי כאשר מדובר בעבירה פלילית שבוצעה על-ידי קטין בית-המשפט ראשית צריך לבחון האם בכלל להרשיע את הקטין בדין פלילי או לבחור בדרך "המקלה" יותר- הדרך השיקומית. כפי שראינו בעבר- לעניין ההכרעה בין שתי האפשרויות שאלת חומרתה של העבירה בעלת משקל ממשי וגדול. 
 
במקה של רצח על ידי קטין ברור כי מדובר בעבירה חמורה מן החמורות ביותר שיש- פגיעה בערך החברתי המוגן ביותר- שלמות גופו של האדם. הרי בלעדי בני אדם אין חברה ואם אין חברה מה הטעם שיש לכל שאר השיקולים? 
 

שיקולו של בית המשפט בעבירות רצח

 
העונשים הקבועים בחוק העונשין למרבית העבודות הם עונשי מקסימום (כלומר, בית-המשפט רשאי לגזור על הנאשם גם עונש פחות מכך) אולם, לעניין עבירת הרצח (סעיף 300 לחוק העונשין) העונש הקבוע הוא עונש חובה (כלומר, לבית-המשפט אין שקול דעת פתוח) והוא עונש של מאסר עולם. עם זאת, החוק קובע גם כי במקרה שהרצח בוצע על-ידי קטין- ניתן להתחשב ולקצוב עונש פחות ממאסר עולם.
 

אז מה יהיה עונשו של קטין שרצח?

 
האם יהיה זה עונש החובה של מאסר עולם או עונש פחות? קשה לתת מענה חד משמעי לכך. מחד, כפי שאמרנו רצח הינה העבירה החמורה ביותר אשר בית המשפט הגדיר ככזו "המעוררת סלידה של ממש" ואולם, ככל המדובר בעבירות נוער פליליות תמיד ישנה השאיפה לשקמם ולהשבים לדרך הישר. לכן, בין שני שיקולים אלו יצטרך בית-המשפט להכריע בבואו לדון במקרה של קטין שרצח. ושוב, התשובה היא ש"כל מקרה לגופו".
 

מקרים בהם ביהמ"ש לא הקל על הרוצחים

 
היו מקרים בהם בית-המשפט קצב עונשים של 7, 9 ו-15 שנות מאסר והיו מקרים בהם בית-המשפט לא שינה את כלל "מאסר החובה" גם במקרים בהם הרצח בוצע על-ידי קטין. למשל, רצח הנערה מעיין ספיר ז"ל. מעיין נרצחה על-ידי קטין שהיה תחת השפעה כבדה של סמים ואלכוהול לסוגיו בעת ביצוע המעשה, לא היה לו כל מניע ברור לכך או היכרות מוקדמת עם מעיין.
 
מקרה אחר הוא "רצח רנדולמאלי לחלוטין" של נער מכפר סבא על-ידי קבוצת קטינים ששוטטה וחיפשה "קורבן". במקרים אלו הקטינים שביצעו את הרצח היו גם בעלי עבר פלילי שלא מבייש את "מיטב עברייני ישראל"- אלו היו המקרים בהם בית המשפט לא ראה לנכון להקל בעונשם.
 

חומר למחשבה

 
לאחרונה, הגיע לכותרות התקשורת מקרה של נער בן 17 (קטין) אשר רצח אחר בשל סכסוך הנוגע לאופנוע. שני נערים קטינים הגיעו לגבות כסף מנער שלישי שרכש מהם אופנוע ולא שילם את מלוא הסכום.
 
ויכוח התנהל בין הנערים, במהלכו בן ה-17 הוציא את אקדחו וירה למוות ברוכש האופנוע. טרם ידוע פסיקת בית-המשפט בנושא וטרם התגלו כלל נסיבות האירוע, לרבות עברו הקודם של הקטין אשר ביצע את הירי. אולם, במקרים אלו כל אחד מאיתנו יכול לנסות ולחשוב האם יש או אין מקום להשיב נער זה לדרך הישר ולהקל בעונש מאסר החובה?
 

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום פלילי

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

ליצירת קשר עם עו"ד פלילי

עורכי דין מובילים - משפט פלילי

עו"ד עמית בר-טוב

"ניסיון כביר בייצוג מול מוסדות רשת המיסים והחקירה, בכל הערכאות השיפוטיות, בין השאר בעבירות צווארון לבן, מס וכלכליות ..."

עו"ד ערן צלניקר

"את המשרד הקמתי במטרה לסייע לאזרח הקטן מול רשויות החוק בהליכים פליליים"

עוד עו"ד מובילים בתחום פלילי