ביהמ"ש ביטל הסכם במסגרתו ניסה אדם לקבל משכנתו הקשישה דירה במתנה
שכן של קשישה שעברה להתגורר בבית אבות, שכנע אותה לחתום על מסמך בו היא מעניקה לו במתנה את דירתה. אלא שבית המשפט המחוזי בנצרת ביטל את ההסכם וקבע שהקשישה הוטעתה
לרוע המזל, עורכי דין דיני מקרקעין נתקלים לפעמים במקרים מקוממים מאד במסגרת עבודתם. ynet מדווח כי לאחרונה הורה ביהמ"ש המחוזי בנצרת לבטל הסכם בו קשישה העניקה את דירתה בצפת לבנם של שכניה ולאשתו ללא תמורה; זאת, מאחר שלפי קביעת השופט בנימין ארבל, הקשישה הוטעתה ולא ידעה על מה היא חותמת.
הסיפור החל שבועיים אחרי שהקשישה אושפזה בבית אבות, במאי 2015. ביום בו אושפזה הגיעו אליה בנם של השכנים ואשתו כדי להחתים אותה על חוזה מתנה לפיו היא מתחייבת להעביר לאשתו של השכן את דירתה בצפת ללא כל תמורה, וכן על ייפוי כוח בלתי חוזר שהסמיך עורך דין לחתום על מסמכים להעברת הנכס. ביוני 2015 נודע לקשישה שהוטעתה והיתה קורבן לתרגיל, ועל כן פנתה לעורך הדין שטיפל בהסכם כדל שיבטל אותו; אלא שבמקום זאת עורך הדין פעל להשלמת העסקה, והדירה נרשמה על שם אשתו של השכן.
הקשישה הגישה תביעה בה טענה שבהסכם הנדון נוצלה מצוקתה ונעשה ניסיון להטעות אותה מבלי שבאמת התכוונה להעניק את הדירה במתנה. לדבריה, בן השכנים נהג לבקר אותה בבית האבות בתדירות גבוהה ולחץ עליה להעביר לאשתו את הדירה, בטענה שאם תישאר בבעלותה, בית האבות או משרד הבריאות עשויים למכור אותה כדי לממן את הטיפול בה.
השופט: הקשישה היתה תשושה ומבולבלת כאשר חתמה על ההסכם
מאידך, טענה אשתו של השכן כי הקשישה לא יכולה לחזור בה, כי העניקה לה ולבעלה את הדירה בדעה צלולה ומרצונה החופשי, כאות תודה על הטיפול המסור שהעניקו לה ולדירתה. כן אמרה כי הקשישה חתמה על ההסכם אחרה שיחה טלפונית מעורך הדין בה הוסבר לה על מה היא חותמת.
מעיון בראיות, ביניהן סרטון וידאו שצירפה אשת השכן, התרשם השופט ארבל שבעת החתימה על ההסכם הקשישה היתה תשושה, מבולבלת ואפאטית; ולא ניתנו לה הסברים לגבי ייפוי הכוח ומשמעותו. עוד אמר כי החתימה נעשתה בצורה לא מקובלת ולא ראויה, ושלא יתכן שהעובדה שחתמה על מסמך ששורבב בין כל היתר יכניס אותה למלכודת ממנה לא תוכל לצאת. בנוסף הטיל ספק בקיומה של שיחת הטלפון שהתקקימה לכאורה בין עורך הדין והקשישה, שכן הקשישה טענה כי כלל לא שוחחה עמו לפני החתימה.
השופט ארבל קיבל את התביעה וקבע כי ההסכם וייפוי הכוח מבוטלים, כמו גם העברת הבעלות של הדירה. הנתבעת, אשתו של השכן, חויבה לשאת בהוצאות המשפט בסך 20 אלף ש"ח.
נכתב על-ידי: מערכת האתר
שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום דיני מקרקעין