פינוי פולשים בכוח
מי צריך להיזהר? הפולשים או המפנים? האם יש למי לפנות במקרה של פלישה לדירה שבבעלותנו? כיצד מוסד עשיית הדין העצמי מתקשר לכאן? ומה קבע החוק?
23/01/2014 | 18:36 | מאת:
מערכת אתר iLaw
|
הייתה לי נחלת אדמה יפה בצפון הארץ ובה בית קיט פסטוראלי וחביב. הייתי מתגוררת שם לעיתים אך, בשל עבודתי עזבתי את הארץ לתקופה של 6 שנים והתרתי את בית הקיט היפה שלי נעול, מגודר ושומם. עם שובי לארץ עליתי צפונה ומה אני מוצאת? שלושה גברים צעירים שגרים להם שם "בניחותא" כבר כמעט שנה.
מה ניתן לעשות עם פולשים?
אני יכולה לבקש מהם יפה לצאת, אני יכולה לבקש פחות יפה לצאת אבל האם מותר לי להוציא את הנשק האישי שלי ולהתחיל בתקיפת איומים עליהם? האם אני יכולה לפנות את הפולשים בכוח? האם אני יכולה לסקור חברת אבטחה ולדאוג כי קבוצת בריונים תפנה את הפולשים בכוח? או שאולי אני צריכה לפנות למשטרת ישראל והיא תדאג כבר לפינוי הפולשים בכוח?
על פי חוק אפשר לעשות את כל אלו אבל אסור לי- מדוע?
מצב בו אדם לוקח את "הדין לידיו" ומבצע אחת מבין הפעולות שצויינו לעיל הוא מבצע פינוי פולשים בכוח ועושה "דין עצמי". חוק דיני המקרקעין בישראל לא מאפשר זאת בניגוד לאמונה הרווחת בקרב רבים מהציבור הישראלי.
נבחן את חוק המקרקעין והוראותיו לעניין פינוי פולשים בכוח ועשיית דין עצמי: עשיית דין עצמי הוא מוסד מיוחד וחריג בחקיקה משום שהוא מאפשר לאנשים להפעיל אלימות ולתקוף באופן עצמאי בשביל להגן על הקניין שלהם. המוסד חורג מהתפישה המקובלת של ויתור על יכולת עצמאית זו בכניסה למדינה דמוקרטית עם ריבון.
מדוע קיומו החריג של מוסד עשיית דין העצמי (פינוי פולשים בכוח) בכלל מוצדק?
-
יש בכך מעין הכרה בתגובה האנושית הטבעית של אדם המנסה להגן על קניינו- לא ניתן לצפות כי לא ינסה להתנגד לכך, כל עוד הוא מתנהג באופן סביר.
-
הרתעת גזלנים- לא יוכלו להנות ממה שגזלו. לא הגיוני כי הגברים היושבים בניחותא (בדוגמא שלנו) בתוך השטח שלי יוכלו גם לפלוש, גם לגזול וגם להרוויח מחוצפתם.
- הכרה של החוק בכך "שטחנות הצדק טוחנות לאט"- המחוקק מכיר בבעיה כי הליך משפטי לוקח זמן, ולכן רוצה לתת לנגזל אפשרות לפעול באופן מהיר יותר.
נוכח הבנה זו, החוק כן מאפשר פינוי פולשים בכוח ועשיית דין עצמי אולם בהינתן מספר דגשים חשובים:
- החוק תוחם את זמן האלימות המותר- עד 30 יום משלילת ההחזקה. כלומר, במקרה שלנו- אסור לי לפנות את הפולשים בכוח היות והם מתגוררים שם כבר שנתיים. מאידך, עשויה להיות מחלוקת משפטית בעניין היות ולא הייתה לי, לכאורה, דרך לדעת שהם שם היות ולא הייתי בארץ.
- אין חובה להפעיל את הכוח בעצמי- ניתן (ואף רצוי) לפנות למשטרה לשם כך (אין צורך בצו בית-משפט, למשל). יש לשים לב כי סעיף 18 לחוק המקרקעין מאפשר הפעלת כוח "במידה סבירה". כלומר, הפעלתו מהווה לקיחת סיכון מסוים- ולכן הפניה למשטרה ברוב המקרים עדיפה.
- מתוקף סעיף 8 לחוק המטלטלין- ההגנות השונות על העושה דין עצמי (סעיף 15-10 לחוק המקרקעין) חלות גם על מטלטלין. כלומר, אם בדוגמא שלנו הרכוש המדובר לא היה בית הקיט אלא מכונית הוולבו שלי- הדין היה דומה.
והדגש הכי חשוב: הישמרו מפני פינוי בכוח. הפעלת כוח עצמאית היא אלימות ושימוש בה לעולם לא מסתיים בטוב. מוטב לנסות ולפנות למשטרת ישראל.
נכתב על-ידי: מערכת האתר
שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום דיני מקרקעין