סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

"לכבוד מה התכנסנו כאן היום?" כינוס נכסים

על המונח כינוס נכסים כבר שמעתם ?במאמר זה נרד "לשורשו של ההליך"- מהו כינוס נכסים? וננסה לשים את הדברים במקומם

"לכבוד מה התכנסנו כאן היום?" כינוס נכסים
01/10/2013 | 14:24 | מאת: מערכת אתר iLaw |
 

הגדרת המונח כינוס נכסים

 
זהו הליך משפטי שבמהותו דורש תפיסה פיסית של נכס המאפשרת שליטה באותו נכס ולשם מה? על מנת שניתן יהיה להיפרע ממנו. כעת השאלות המתבקשות הן:
 
"נכסים של מי?" "מי אמור להיפרע?" ו-"מתי אנחנו נכנסים לסרט הזה של כינוס נכסים בכלל?"
 
התשובות בסך הכל די פשוטות- שער הכניסה להליך הוא מצב בו ישנו נושה (אדם הזכאי לקבל סכום כסף כדין) שנתונה לו הזכאות לממש (למכור או לעשות שימוש פיסי) ברכושו של חייב (אותו אדם, אנשים, או חברה- החייבים לו את סכום הכסף כדין. מי שיבצע את הליך התפיסה הפיסית וההעברה לנושה הוא "כונס הנכסים"- אדם או חברה הממונים על-ידי בית המשפט. והנכסים שיתפסו לא יהיו "כל נכסים באשר הם" אלא בעיקר כאלו שיש עליהם שעבוד היוצר מעמד של "נכסים כבטוחה" עבור חוב. כלומר, הנכסים הללו שועבדו מראש במטרה להבטיח כי חוב מסוים ישולם. לא חייב להיות קשר מחייב בין הנכסים המשועבדים בהליך כינוס הנכסים לבין החוב.
 

מהם שלושת ההליכים ?

 
בשיטה הישראלית ישנם 3 הליכים במספר המכונים "כינוס נכסים".
  • הראשון, מכוח סדרי הדין האזרחיים- בהליך זה אחד הצדדים למשפט אזרחי מבקש מבית המשפט להורות על סעד זמני של כינוס נכסים על מנת לוודא כי הוא יזכה לקבל את הסעד הסופי עבורו הוא פנה להליך המשפטי מלכתחילה
     
  • השני, מינוי כונס נכסים בהליכים של הוצאה לפועל
     
  • השלישי, כאשר מתנהל הליך כינוס נכסים נגד תאגיד לפי האמור בדיני החברות- במקרים בהם הוטל שיעבוד צף על אחד מנכסיה של החברה.
 
 
בנוסף, לעיתים עושים שימוש במושג "כינוס נכסים" בהקשרים של הליכי פשיטת רגל. במצב זה, בית המשפט מצווה על העברת נכסי האדם החייב לידיו של "נאמן" על-ידי "צו כינוס". אולם, שימו לב "צו כינוס" ו"כינוס נכסים" אינם אותה חיה- צו כינוס הוא רק שלב אחד מיני רבים בהליכי פשיטת רגל או פירוק חברה. ההבדל המרכזי הוא כי "כינוס נכסים" אמור לבוא לטובתו של נושה אחד בעוד שהליכי פשיטת רגל מתנהלים כאשר לאדם ישנם חובות רבים ושונים מנושים שונים.
 
פרט לכך, הדינים המסדירים את הליכי כינוס הנכסים אינם אותם דינים של חדלות הפירעון. במובן זה, ייתכן וימונה כונס נכסים לאדם משום שלא שילם את חובו לאחד הספקים שלו (הנושה, בדוגמא שלנו) אך אותו אדם "בר-פירעון" כלומר הוא לא מוכרז כחדל פירעון ולא יחולו עליו דיני חדלות הפירעון- עסקיו ממשיכים כסדרם והוא יכול ורשאי להמשיך בהתקשרויות חוזיות עם לקוחות וספקים נוספים. 
 
אז אם יש לי מישהו שחייב לי כסף וטרם שילם ייתכן ויתבע כינוס נכסים בעניין זה? לא בהכרח. רק נושה מבוטח יכול לפנות להליך של כינוס נכסים. לרוב, בישראל, כאשר אומרים "נושה מבוטח" זה כמעט כמו לומר "בנק" בעוד שרוב הספקים עימם עובד בית-עסק או חברה- אינם מבוטחים. וכן, רק בית המשפט (או רשם הוצאה לפועל) יכול להורות על תחילתו של הליך כינוס נכסים. לכן, גם כפי שניתן לראות בפרקטיקה וגם מבחינת מבנה סדרי ההליך- לא כל "נושה" הוא "נושה" שיכול לפנות להליך כינוס נכסים.
 

 

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום הוצאה לפועל

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

ליצירת קשר עם עו"ד הוצאה לפועל

עורכי דין מובילים - הוצאה לפועל

עו"ד אריה לרנר
עו"ד אריה לרנר

"המשרד מציע פתרונות משפטיים ברמה גבוהה, תוך התאמה מלאה לצרכיו של הלקוח ובהתאם לנסיבות המקרה..."

עו"ד משה פרץ
עו"ד משה פרץ

"ליווי לכל אורך ההליך המשפטי אל מול הגורמים הרלוונטיים תוך דגש על מתן יחס אישי ומקצועי..."

עוד עו"ד מובילים בתחום הוצאה לפועל