כאשר עסקינן בזכות הערעור בהליכי ההוצאה לפועל, נהוג להפריד את הזכות לשניים, להליך ערר ולהליך ערעור.
מהו ערר?
ערר הינו הליך שבאמצעותו ניתן לתקוף פעולה של רשות מינהלית אחת בפני רשות מינהלית גבוה יותר. בהליכי הוצאה לפועל, הכוונה היא לתקיפת פעולה או החלטה של מנהל לשכת
הוצאה לפועל או עובד מערכת ההוצאה לפועל. לפיכך, אם בעל הדין ראה את עצמו נפגע על ידי החלטה או פעולה כלשהי של מנהל לשכת ההוצאה לפועל, רשאי הוא להגיש תוך 3 ימים מהיום שבו נודע לו על הפעולה או קיבל את ההחלטה לידיו, ערר לרשם ההוצאה לפועל.
מהו ערעור?
ערעור הינו אח התאום של הערר. אולם, בניגוד לערר, מטרת הערעור היא לתקוף החלטות של רשם ההוצאה לפועל. יש לשים לב, כי רשם ההוצאה לפועל מתפקד גם כרשות מנהלית וגם כרשות שיפוטית. לפיכך, החוק קובע הסדרי ערעור שונים על החלטות מנהליות והחלטות שיפוטיות. כך למשל, כאשר רשם ההוצאה לפועל דן בעניינים כגון,
טענת פרעתי, חיוב נאמן ו/או צד ג' בתשלום החוב הפסוק או חיוב כונס נכסים בפיצוי הנזק שנגרם, מדובר למעשה בהחלטות שיפוטיות ועליהן הערעור מוגש בזכות לבית המשפט השלום.
מאידך, כאשר מדובר בהחלטות מנהליות של רשם ההוצאה לפועל, הערעור מוגש ברשות לבית המשפט השלום.
יודגש, כי הן הערעור בזכות והן בקשת רשות ערעור יש להגיש תוך 20 יום לבית המשפט השלום שבתחום סמכותו נמצאת לשכת ההוצאה לפועל.
ענייני משפחה – חריג
כאשר עסקינן בביצוע פסק הדין בענייני משפחה, הערעור על החלטות רשם ההוצאה לפועל יהיה תמיד בזכות לפני בית המשפט לענייני משפחה שנתן את הפסק הדין שהוגש לביצוע. אם פסק הדין המבוצע ניתן שלא על ידי בית המשפט לענייני משפחה, אזי במקרה כזה, יש להגיש את הערעור לבית המשפט לענייני משפחה שבתחום שיפוטו נמצאת לשכת ההוצאה לפועל שנתנה את ההחלטה.
יודגש, כי במקרה דנא ערעור בענייני משפחה יש להגיש תוך 15 יום, להבדיל מערעור בנושאים אחרים.
מי רשאי להגיש ערעור/ ערר?
כל אדם הרואה את עצמו נפגע מהחלטה, לרבות זוכה, נושה, ואף צד שלישי.
אופן הגשת ערעור/ערר
הן הערעור והן הערר מוגשים בכתב. כאשר בערר די לפרט את הנימוקים, בערעור (או בקשת רשות ערעור) יש לצרף מסמכים עליהם מסתמך המערער והעתק ההחלטה או צו שעליהם מערערים. כמו כן, הערעור צריך להיות מלווה בתצהיר לאימות העובדות.
יודגש, כי עצם הגשת ערר, ערעור או בקשת רשות ערעור אין בהם כדי לעכב הליכי ההוצאה לפועל בתיק. יחד עם זאת, רשם ההוצאה לפועל רשאי לעכב ההליכים בתיק בתנאים מסויימים, למשל, להתנות עיכוב הליכים בהפקדת ערובה על ידי המערער להבטחת הוצאותיו של המשיב.
כמובן, אין מניעה כי בעל הדין יגיש את הערעור או ערר בעצמו. אולם, יש לזכור כי הליכי ערעור וערר הינם הליכים מורכבים, הדורשים ידע משפטי והכרות עם חוק ופסיקה. האדם פשוט אשר אינו בקיא בהם, לא יוכל לממש את הזכות הערעור שלו עד תום. לפיכך, מומלץ להסתייע בליווי ויעוץ של עורך דין אשר יוכל לסייע ולהביא לביטול או שינוי החלטה לטובת המערער.