סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

הליכי הוצאה לפועל נגד רשות מקומית

מהי בכלל רשות מקומית? מדוע רשויות אלו נוהגות להשכיר קבלן לעבודות בעיר? איך עשוי להתגלגל מקרה מסוג זה לתביעה? ומה קובע החוק?

הליכי הוצאה לפועל נגד רשות מקומית
14/01/2014 | 17:39 | מאת: מערכת אתר iLaw |
לרוב כאשר רשויות מקומיות מוזכרות יחד עם צירוף המילים "הליכי הוצאה לפועל" מדובר על מקרים בהם הרשות המקומית הפעילה את סמכותה המנהלית לאכוף גביית חוב מתושב (בדרך כלל בגין אי תשלום ארנונה או דוחות חנייה). אולם, יש המקרה יכול להיות הפוך.
 
 
 
 
 
 

מהי רשות מקומית?

 
רשות מקומית (למשל, עירייה) היא ישות משפטית לכל דבר ועניין. כלומר, למרות שהיא אינה "אדם בשר ודם" במשפט מכיר ברשות המקומית כגוף אשר נתונות לו זכויות וחובות משפטיים (כך גם, תאגידים, למשל).  לכן, בהחלט יכול להיות מצב שהליכי הוצאה לפועל יבוצעו כנגד רשות מקומית. 
 
אבל, זה לא אומר שכל אחד מאיתנו שחושב שגבו ממנו יותר מידי ארנונה יכול לפנות להוצאה לפועל ולפתוח בהליכים נגד רשות מקומית.
 

הליכי ההוצל"פ והשכרת הקבלן

 
כאמור, הליכי הוצאה לפועל יחלו, לרוב, בהינתן פסק-דין מבית-המשפט המורה על חייב בחוב מסוים. ההוצאה לפועל רק תאכוף את תשלום החוב. אם זוכרים את זה, בהחלט ניתן לחשוב על מצב בו רשות מקומית פלונית ישבה מאחורי שולחן הנתבעים ולאו דווקא בתור זו שתובעת חוב.
 
למשל, עירייה שוכרת את שירותיו של קבלן על-מנת לבצע תיקוני תשתית בעיר. החוזה ביניהם קובע כי הקבלן יקבל עבור עבודתו סכום מסוים. רק מה.. לרשות אין כסף, היא עצמה די ענייה. מסתבר כי את התקציב שהוקצב לתיקוני התשתית לא ממש קיים והבנק לא ממש נותן לרשות עוד.
 

מה יעשה הקבלן במקרה זה?

 
הוא ישאף לקבל את סכומו. בתור התחלה, יפנה לרשות, אחר-כך לבית-המשפט וכעת נניח שיש אפילו פסק-דין לזכותו. האם זה יגרום לעירייה להוציא את פנקסי הצ'קים? כנראה שלא. מה יעשה הקבלן כעת? לכאורה הוא יכול לנסות לפנות להליכי פשיטת רגל או פירוק של הרשות כגוף משפטי או להוצאה לפועל.
 

מה קובע פסק הדין?

 
לאחר פסק דין משנת 2007 אשר ניתן על-ידי בית-המשפט המחוזי בחיפה, ברור כי כנגד רשות מקומית ניתן לפעול רק בדרך של הליכי הוצאה לפועל (כנגד רשות מקומית) ולא ניתן לפעול בהליכי פירוק ו\או פשיטת רגל.
 
ולכן, יחולו על הרשות המקומית כל אותם הסדרים אשר יחולו על כל אדם בעת שמתנהלים נגדו הליכי הוצאה לפועל אולם, בשינויים המתחייבים. למשל: במאמר אחר באתר זה נסקרה אפשרות הוצאת צו "מאסר חייבים"- הרשות המקומית היא אמנם ישות משפטית אולם, את מי נאסור? אין את מי (בלי קשר למידת האהדה שאנחנו אולי רוכשים כלפי מי שעומד בראש הרשות המקומית). לעומת זאת, במידה וקיימים קבלנים או ספקים או אנשים אחרים כמו הקבלן במקרה שלנו- ייתכן ויבוצע איחוד תיקים בהוצאה לפועל וכד'.
 
לכן, אם אכן יש לכם ביד פסק-דין המורה על חיובה של רשות מקומית כלפיכם, אל תאמרו נואש. יש ביכולתכם לפנות להוצאה לפועל ולפתוח בהליכים נגד הרשות המקומית.
 

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום הוצאה לפועל

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

ליצירת קשר עם עו"ד הוצאה לפועל

עורכי דין מובילים - הוצאה לפועל

עו"ד משה פרץ
עו"ד משה פרץ

"ליווי לכל אורך ההליך המשפטי אל מול הגורמים הרלוונטיים תוך דגש על מתן יחס אישי ומקצועי..."

דרור הראל
עו"ד דרור הראל

מתמחה במשפט אזרחי ומסחרי, חוזים, תביעות כספיות, עסקים וחברות, ייעוץ משפטי ליזמים וסטארטאפים, דיני אינטרנט, צוואות וירושות.

ריקי אופק אבן צור
עו"ד ריקי אופק אבן צור

משרד עורכת הדין ריקי אופק מציע שירותי משרד בתחומים של -פשיטות רגל ייצוג חייבים,פירוקי חברות,דיני משפחה ודיני עיזבונות.

עו"ד אריה לרנר
עו"ד אריה לרנר

"המשרד מציע פתרונות משפטיים ברמה גבוהה, תוך התאמה מלאה לצרכיו של הלקוח ובהתאם לנסיבות המקרה..."

עוד עו"ד מובילים בתחום הוצאה לפועל