סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

קניין רוחני - מה זה אומר?

מאמר מערכת פורטל iLaw המסביר מהו קניין רוחני ומהן הזכויות וההגנות המשפטיות בתחום.

קניין רוחני - מה זה אומר?
11/08/2013 | 09:28 | מאת: מערכת אתר iLaw |

במאמרים שונים באתר הזכרנו את זכויות הקניין ודיני הקניין. לרוב, "קניין" הוא מושג המשמש בהקשר מוחשי- נכסים שונים בין אם ניידים או נייחים. אולם, קיימים גם נכסים "רוחניים" שיכולים להוות קניין וגם בהם ישנן זכויות משפטיות וגם הגנות משפטיות המגנות על זכויות אלו.
 

 

 

מהו קניין רוחני?
 

ההגדרה מעט רחבה, מדובר ב"תוצרים" (נכסים) שנוצרו על-ידי אדם מסוים או פותחו על-ידו. למשל: יצירות מוסיקאליות, ספרים, מאמרים, יצירות אמנות, עיצובים ותוכניות, פטנטים ("אמצאות") ואפילו המוניטין של אדם או חברה.
 

כאשר אנו שואלים "מהו קניין רוחני" חשוב להבין שתחת ענף משפטי זה נכללים מספר ענפים משפטיים נפרדים שלכולם מכנה משותף אחד- הקניין עליו מגנים הדינים (ובו הם עוסקים) הוא קניין רוחני. זכויות הקניין הרוחני כוללות- זכויות יוצרים (המגינות על יצירות מוסיקאליות, אומנות, ספרות וכד'), סימני מסחר (למשל הכיתוב "קוקה-קולה" על הבקבוקים הוא סימן מסחרי של החברה. לכן, סימני מסלר מגנים על מילים, דמויות וסימנים השייכים לחברה או אדם כלשהו), דיני פטנטים (כאמור, "אמצאות"), מדגמים (עיצובים וצורות בתוצרת תעשייתית), משדרים ומבצעים (הגנה על זכויותיהם של ה'פרפורמרים' המבצעים את היצירות השונות ושהופעותיהם משודרות) ואף זכויות "מטפחים" (הגנה על זכויותיהם של מי שמגדלים ומפתחים זנים שונים בצומח). לסיום, ישנה הגנה גם מפני "עוולות מסחריות" (שימוש בשמו של אדם או חברה שלא כדין והגנה על המוניטין והשם הטוב של אותו אדם או חברה).
 

לאחר שנוכחנו לדעת כי ישנם תתי-ענפים רבים ושונים הנכללים בקניין הרוחני נשאלת השאלה- מהן ההגנות שמספק המשפט לקניין רוחני ככלל?  כלומר, האם ישנה הגנה משפטית כלשהי המשותפת לכל הענפים הללו?
 

בגדול, ניתן לומר כי המשפט נותן ליוצר היצירה (או ממציא האמצאה) מעין מונופול- האפשרות למנוע מאחרים לעשות שימוש ביצירתו בלא רשותו או רק תחת תנאים מסויימים. מדוע? הרעיון הוא לעודד אנשים ליצור ולהמציא ואם המשפט לא יספק הגנה ויאפשר לכל מי שמעוניין בכך, לעשות שימוש, להעתיק או לשנות את היצירות- מדוע שנטרח מלכתחילה ליצרן?
 

עכשיו שכמעט והבנו מהו קניין רוחני ומה ההגנה המשפטית עליו ננסה להבין מה מאפיין את הזכות הקניינית
 

זכות כלפי כולי עלמא
 

כלומר, הזכות שלי להגנה משפטית על היצירה שלי היא כלפי מספר בלתי מסויים של אנשים. לכל העולם (או לכל תושבי מדינת ישראל) אסור לעשות שימוש בלי מוסכם ביצירה שלי. לעומת זאת, זכויות קנייניות רגילות הן אישיות. למשל: זכותי מכוח חוזה מכר היא רק לקבל את המוצר עליו שילמתי מן האדם ממנו קניתי את המוצר. אין לי זכות כלפי כל העולם. שוב נחדד: הבעלות שלי על היצירה שלי היא זכותי ביחס לעולם כולו.
 

זכות עבירה
 

שניתן להעבירה לאחרים. למשל: משכון, ירושה, העברה וכו'. כל מה שניתן לעשות עם דירה כקניין ניתן לעשות גם עם הפטנט כקניין רוחני. הידעת? איינשטיין הוריש את כל זכויות הקניין הרוחני שלו לאוניברסיטה העברית בירושלים. ולכן, לאוניברסיטה אפשרות לתבוע מישהו שיוצאי קו טי-שרטים עם תמונתו של איינשטיין (בלא היתר האוניברסיטה העברית) בגין פגיעה בזכויות קניין רוחני.
 

ערך כלכלי
 

לזכויות הקניין הרוחני ישנו ערך כלכלי שניתן לכימות (אומדן). למשל: ניתן להעריך מה שוויו של פטנט או מה שוויו של ספר או אלבום מוסיקה. מנגד, ישנן זכויות אישיות קנייניות המשוללות ערך כלכלי או שלא ניתן להעריך את שוויו (למשל, הזכות לשם טוב).

 

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום קניין רוחני

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

ליצירת קשר עם עו"ד קניין רוחני

עורכי דין מובילים - קניין רוחני

עו"ד יריב קדם

"המכנה המשותף של לקוחותינו הוא פעילות מסחרית, עסקית ו/או משפטית בתחום הקניין הרוחני או סחר בינלאומי..."

עו"ד ליאת גלילי פרל

"משרדי מעניק ייעוץ וייצוג בנושאים שונים בקניין רוחני, מול גופים ורשויות שונות, בארץ ובחו"ל, תוך הקפדה על ידע ומקצועיות ..."

דרור הראל
עו"ד דרור הראל

מתמחה במשפט אזרחי ומסחרי, חוזים, תביעות כספיות, עסקים וחברות, ייעוץ משפטי ליזמים וסטארטאפים, דיני אינטרנט, צוואות וירושות.

עו"פ גד בנט

"עריכת פטנט בצורה מקצועית, דורשת הבנה טכנית מקצועית ומעמיקה, לא פחות מחשיבה עסקית..."

עו"ד לירון פרמינגר

"על מנת לספק ללקוחותיי את השירות הטוב ביותר, מקפיד על לימוד מקיף ורחב אודות עסקיהם"

עוד עו"ד מובילים בתחום קניין רוחני