סגור

מצא עורך דין :

קטגוריה
תחום עיסוק
בחר איזור
בחר עיר

מותר ואסור - הפרת זכויות יוצרים

במאמר זה ננסה להבין מה מותר ומה אסור- מה ייחשב להפרת זכויות יוצרים ומה מותר תחת החוק?

מותר ואסור - הפרת זכויות יוצרים
10/11/2013 | 12:40 | מאת: מערכת אתר iLaw |

במאמרים הקודמים באתר הצגנו את התחומים המוגנים בחוק זכויות יוצרים אולם, לא כל שימוש ביצירת אומנות המוגנת בזכויות יוצרים תחשב להפרת זכויות יוצרים. קיימים גם שימושים מותרים ביצירות האומנות או מקרים בהם שימוש מסוג מסוים פשוט לא ייחשב להפרת זכויות יוצרים.

 

 

חוק זכויות היוצרים בישראל
 

כפי שראינו במאמרים הקודמים, טרם חוק זכויות יוצרים הנוכחי (משנת 2007) היה בישראל חוק זכויות יוצרים משנת 1911 ופקודת זכויות היוצרים. כיום, קיים פרק בחוק זכויות היוצרים (פרק ד') אשר מונה מספר שימוש ביצירות שלא ייחשבו להפרות. המשמעות המעשית של שימוש ביצירה לפי הדרך במנויה בחוק היא כי אני יכול לעשות שימוש ביצירתו של יוצר מבלי לבקש את אישורו של היוצר בטרם אני מתחיל בשימושי ומבלי להידרש לשלם ליוצר עבור השימוש. מהו השימוש המרכזי ביצירה שנחשב למותר מכוח חוק זכויות יוצרים ולא נחשב להפרת זכויות יוצרים? זהו "שימוש הוגן". מה זה אומר "שימוש הוגן ביצירה"

מי קבע מה הוגן ומה לא הוגן?
 

ובכן, החוק קובע בסעיף 19 מהו "שימוש הוגן" שלא נחשב להפרת זכויות יוצרים. למשל: סקירה של היצירה,  הוראתה של היצירה במוסד חינוכי כלשהו, מחקר שעושה שימוש ביצירה וכמובן לימוד עצמי.

מה קורה במקרים גבוליים בהם לא ממש ברור אם מדובר בשימוש הוגן או בהפרת זכויות יוצרים? במקרים כאלו, סביר להניח כי נמצא את עצמנו בהתדיינות משפטית ואז בית-המשפט יידרש לקבוע אם הייתה הפרת זכויות יוצרים או שמא מדובר בשימוש הוגן.

במה יתחשב בית המשפט?
 

בית המשפט ישאל את עצמו לאיזה מטרה עשיתי שימוש ביצירה ומה עשיתי במסגרת השימוש שלי- באיזה אופן? (צילמתי את היצירה, קראתי אותה, ציטטתי ועוד) וכמובן בהיקף של היצירה בו עשיתי שימוש (ציטוט, הפנייה, העתקה של פרקים שלמים או משפטים וכיוצא-באלו) ולסיום- כיצד השימוש האישי שלי השפיע על הערך של היצירה- האם הוא הוריד מערכה היות ועכשיו היא זמינה לכולם או שמא העלה את הערך והמודעות לקיומה של היצירה או שבכלל לא הייתה השפעה כאמור.

ומה אם רק רציתי...?
 

אז אם עמדתי בתנאים האמורים של שימוש הוגן- לא הפרתי זכויות יוצרים. אולם, החוק לא עוצר פה ומפרט גם רשימה של דברים "ספציפיים" שמותר לעשות ביצירה מבלי שזה ייחשב להפרת זכויות יוצרים. למשל, מותר לשופטים לצטט יצירות בפסקי-דינם (וחלקם מאוד חובבים את הפרקטיקה הזו. בעיקר בבית-המשפט העליון). החוק מציין ספציפית כי שימוש "בהליכים משפטיים הוא מותר" כל עוד הוא נדרש ומוצדק כמובן.

ומה אם כל מה שעשיתי הוא להקליט תוכנית טלויזיה כדי לצפות בה בערב עם משפחתי? או שהורדתי שיר ואני ורוצה לשמוע אותו בנגן שלי בזמן ריצה? האם זה שימוש מותר או הפרת זכויות יוצרים?

במקרה כזה מזל שלפני החוק הייתה לנו גם הפקודה. כבר בשנת 1996 תוקנה פקודת זכויות יוצרים ונכתב בה במפורש כי שימוש פרטי וביתי שאינו למטרות מסחריות לא יהווה הפרה של זכויות יוצרים. הוראה זו נותרה בתוקף גם לאחר שנחקק חוק זכויות היוצרים הנוכחי בשנת 2007

 

 

נכתב על-ידי: מערכת האתר

שאלות על המאמר? מוזמנים לשאול בפורום זכויות יוצרים

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

 

שאל בפורום

מענה משפטי מקצועי ומהיר, קבלו תשובות בדוא”ל ללא עיכוב

ליצירת קשר עם עו"ד קניין רוחני

עורכי דין מובילים - קניין רוחני

עו"ד ליאת גלילי פרל

"משרדי מעניק ייעוץ וייצוג בנושאים שונים בקניין רוחני, מול גופים ורשויות שונות, בארץ ובחו"ל, תוך הקפדה על ידע ומקצועיות ..."

עו"ד לירון פרמינגר

"על מנת לספק ללקוחותיי את השירות הטוב ביותר, מקפיד על לימוד מקיף ורחב אודות עסקיהם"

עו"ד יריב קדם

"המכנה המשותף של לקוחותינו הוא פעילות מסחרית, עסקית ו/או משפטית בתחום הקניין הרוחני או סחר בינלאומי..."

עוד עו"ד מובילים בתחום קניין רוחני