צוואה הדדית יכולה לקבוע אילו נכסים יירש בן הזוג הנותר בחיים כך למשל - נכסים המשותפים לבני הזוג או שיש לכל אחד מבני הזוג בנפרד בשעת הצוואה. נכסים שנצברו על ידי שני בני הזוג או על ידי כל אחד מהם, מאז הצוואה עד לפטירת אחד מהם. נכסים שיירש המצווה שנותר בחיים מן המצווה שנפטר ראשון. נכסים שיצבור המצווה שנותר בחיים, לאחר פטירת המצווה הראשון. או לקבוע ציויי לטובת צד שלישי.
שאלתך חסרה פרטים רבים אודות תוכן הצוואה ההדדית, האם נקבע יורש ראשון או שני והאם נצבר רכוש חדש מאז הפטירה ובמהלך החיים בנישואין שניים ובשל כך, מומלץ לך לפנות לקבלת ייעוץ אצל עורך דין אשר ייבחן את נסיבותיך.
מכל מקום, היות וצוואה הדדית מתבססת על יסוד ההסתמכות - צוואה הדדית אינה מתבטלת במותו של אחד מבני הזוג ואם חפץ בן הזוג הנותר בחיים לבטלה לאחר מות בן הזוג, הרי שיהיה עליו להסתלק מכל טובת הנאה שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית במידה וטרם חולק העזבון; ואם העיזבון כבר חולק, ישיב המבטל לעיזבון את הרכוש שירש או את שוויו.
שירה טולדנו, עו"ד
עו"ד נוטריון רשאי לערוך צוואה אלא, שבמקרה זה חלות עליו גם תקנות הנוטריונים ותקנה 4 בפרט הקובעת כי כאשר המצווה, מרותק למיטה או מאושפז בבית חולים, עורך דין נוטריון חייב לקבל תעודת רופא, המעידה על כשירותו של מבקש הפעולה לבצעה, טרם ייתן את אישורו לצוואה.
לשאלתך, העובדה כי המצווה נוכח בבית החולים אינה פוטרת מחובת הנוטריון לקבל תעודת רופא.
במצב של היעדר היעדר תעודת רופא, בית המשפט עלול לפסול את הצוואה שנערכה לבקשת מתנגדי הצוואה באשר אינה משקפת את רצונו של המצווה.
כל מקרה ייבחן לגופו ובמידה וקיים ספק רצוי לפנות לקבלת ייעוץ משפטי.
שירה טולדנו, עו"ד
איילין ראשית משתתפת בצערך על מות אביך.
בקשה לצו ירושה יש להגיש לרשם הירושה אשר בתחום מושבו של הנפטר.
את הבקשה יש להגיש בארבעה עותקים מאומתים בתצהיר חתום על ידי עו"ד וכן לשלם אגרות מתאימות.
לבקשה יש לצרף מסמכים - תעודת פטירה, ייפוי כוח ואישור משלוח הודעה ליורשים אודות הגשת הבקשה וכן אישור תשלום אגרות לפרסום דבר הגשת הבקשה.
במידה ולא תוגש התנגדות של מי מהיורשים ו/או לא תועבר הבקשה לבית המשפט לענייני משפחה, הרשם ייתן צו ירודה מכוחו תוכלי לפעול לממש את עזבון אביך.
את הטפסים והנחיות למילוי יתן לקבל ישירות מאתר רשם הירושה ובמידת הצורך, לפנות לעו"ד אשר יטפל בהליך עבורך.
שירה טולדנו, עו"ד
לא ברור משאלתך האם אמך הותירה צוואה או לא.
ככל שאמך לא הותירה בחייה צוואה הרי שחלוקת עזבונה תיעשה על פי הוראת חוק הירושה הקובע מי הם היורשים על פי דין ומה חלקם, במנותק מטיב הקשר של כל אחד מהם לנפטר.
ככל שאמך הותירה צוואה המורישה לחלק מהאחים ראוי ונכון שעורך דין ייבדוק את טיב הצוואה שכן ייתכן והייתה השפעה בלתי הוגנת על אמך מצד מי מהאחים, השפעה אשר יש בכוחה לפגום בכשרות הצוואה עד כדי ביטולה.
שירה טולדנו, עו"ד
חוק הירושה קובע כי ביטול צוואה הדדית לאחר מות אחד מבני הזוג, מותנה בכך שאם העיזבון טרם חולק , בן הזוג המבטל את הצוואה יסתלק מכל טובת הנאה שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית, ואם העיזבון כבר חולק, ישיב המבטל לעיזבון את הרכוש שירש או את שוויו.
מכאן לשאלתך, ראוי ומוטב לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי אצל עורך דין אשר ייבחן את משמעות הביטול והאם נעשה כדין והשלכותיו על היורשים ועל אמך.
שירה טולדנו, עו"ד
שאלתך מנוסחת באופן לא ברור ובאופן שלא ניתן לענות עליה.
ראובן שלום,
במידה ושני הורייך היו בעלי זכויות בבית וככל שלא הייתה צוואה, מכירתו התבצעה רק לאחר קבלת צו ירושה על עזבון אביך. תקנות הירושה קובעות כי יש להודיע ליורשים על פי דין (שהנך אחד מהם) על הגשת בקשה לצו ירושה כך שלכאורה, היית אמור לקבל את זכויותיך ולדעת ו/או לאשר את המכירה.
שאלתך חסרה פרטים מהותיים ובנסיבות המתוארות על ידך מומלץ לפנות לעו"ד אשר ייבחן את הנסיבות ובמידת הצורך, יציע לך הליכים המשפטיים מתאימים למיצוי זכויותייך מכוח ירושת אביך.
שירה טולדנו, עו"ד
עד לכניסת התיקון של סעיף 8א חוק הירושה לא התייסח לצוואות הדדיות בהן בני זוג היו מורישים את עזבונם לבני הזוג. עניין אשר היה מעלה את שאלת תוקפן של הצוואות בשל סתירות עם הוראות החוק .
כיום, התיקון אשר הוכנס לחוק הירושה בסעיף 8א קובע כי בני זוג אשר מעוניינים לעשות צוואה הדדית עליה להיערך במסמך אחד או שניים שנערכו בה בעת.
עוד נקבע כי בן זוג הנותר בחיים אינו יכול לשנות מהוראות הצוואה באופן חד צדדי ו או לבטלו אלא, בתנאים הקבועים בחוק.
לשאלתך, ביטול צוואה הדדית כששני בני הזוג בחיים ניתן לבטל רק בהודעה האחד למשנהו.
בטרם מעשה, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי אודות כדאיות הביטול והשלכותיו.
שירה טולדנו, עו"ד
בקשה לצו קיום צוואה יכול להגיש לרשם הירושה כל מי שהנו זוכה על פי הצוואה.
הפרוצדורה המלאה לרבות טפסי בקשה נמצאים כולם באתר רשם הירושה באינטרנט.
במידה ונדרש לך ייעוץ נוסף בקשר לצוואה הנך מוזמנת לפנות לייעוץ.
שירה טולדנו, עו"ד
צו ירושה רשאי לבקש מי שהוא יורש על פי דין של המנוח אף ללא אישור או רשות יתר היורשים האחרים. היורש המבקש יידרש להודיע לשאר היורשים על פי דין אודות הגשת הבקשה.
מכאן שהתשובה לשאלתך היא כן.
שירה טולדנו, עו״ד
מתמחה במשפט אזרחי ומסחרי, חוזים, תביעות כספיות, עסקים וחברות, ייעוץ משפטי ליזמים וסטארטאפים, דיני אינטרנט, צוואות וירושות.
"ליווי לכל אורך ההליך המשפטי אל מול הגורמים הרלוונטיים תוך דגש על מתן יחס אישי ומקצועי..."
"מתמחה בדיני משפחה בכלל ובהליכי גירושין בפרט. מוזמנים לשוחח עימי לקבלת האסטרטגיה המשפטית הנכונה עבורכם...".
"ניסיון עשיר בטיפול וייצוג בתחום דיני המשפחה והגירושין, ברגישות ובמקצועיות חסרת פשרות..."
משרד עורכת הדין ריקי אופק מציע שירותי משרד בתחומים של -פשיטות רגל ייצוג חייבים,פירוקי חברות,דיני משפחה ודיני עיזבונות.