ראשית, הרבה בריאות להורייך.
חוק הירושה קובע כי בן הזוג אשר רוצה לבטל צוואה הדדית לאחר מות בן זוגו, אזי עליו להסתלק מכל טובת הנאה שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית ואם העיזבון כבר חולק, ישיב המבטל לעיזבון את הרכוש שירש או את שוויו.
מכאן, שעל אביך לדקות היטב כדאיות ביטול צוואה הדדית.
שירה טולדנו, עו"ד
ככל שההורשה מתייחסת לדירת מגורים, חוק מיסוי מקרקעין קבע בסעיף 49ב(5) הסדר מס מיוחד ליורשים של זכויות במקרקעין וקבע אפשרות לנצל פטור ממס שהיה למוריש במועד מכר דירה שנתקבלה בירושה ובלבד, שהיורש עמד ב-3 תנאים מצטברים:
(1) קרבה משפחתית ברורה (המוריש הוא הורה או בן זוג, או חותנו של היורש).
(2) למוריש בחייו הייתה דירה אחת בלבד.
(3) אילו היה המוריש בחיים והיה מוכר את הדירה - היה זכאי לפטור לפי אחד מסעיפי הפטור במכר דירת מגורים שבחוק מיסוי מקרקעין.
חשוב לדעת כי הפטור האמור מתייחס אך ורק למסי המוכר כגון מס שבח ומס מכירה אבל אינו מתייחס כלל למס רכישה ולכן במידה וישנם יורשים נוספים המעוניינים לרכוש ייתכן וזה יהווה עבורם בעיה באופן לא יהנו מהפטור.
מומלץ לקבל ייעוץ מתאים לתכנון מתאים בטרם פעולת המכירה, האם הנסיבות האישיות שלך או של יורשים נוספים אם קיימים הן כאלו שלא מהוות עסקה או מכירה או שהמחוקק קבע לגביהם תנאים מפורשים לקבלת פטור מלא או חלקי מתשלום מס.
שירה טולדנו, עו"ד
אין המצב המתואר עניינו תיקון או ביטול צו.
יש להגיש בקשה לצו ירושה לרשם הירושה בעניינו של כל נפטר בנפרד.
צו הירושה אשר הוצאת לאחר מות אמך מתייחס לעזבונה.
בהנחה ואביך לא הותיר אחריו צוואה, כעת, יש להגיש בקשה נפרדת לצו ירושה אשר יחול על עזבונו של אביך ולאחר מכן, לפעול בהתאם לצווים.
שירה טולדנו, עו"ד
לרב עורך הדין אשר עורך את הצוואה חותם עליה בנוסף לשני עדים.
מכאן רצוי כי תבחרי בעורך דין אשר מתמחה בעריכת צוואות ובקיא בדיני הירושה ובפסיקה הרלוונטית.
שירה טולדנו, עו"ד
הסמכות להוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה נתונה לרשם הירושה אשר במקום מושבו של הנפטר.
בקשה למתן צו ירושה יכול ותהייה מוגשת לבית דין רבני אשר במקום מושבו של הנפטר וזאת רק בהסכמה בכתב של כל היורשים על פי דין. בהיעדר הסכמה של כלל היורשים נעדר בית הדין סמכות לדון וליתן צו ירושה.
כאשר בית הדין הרבני דן בבקשה לצו ירושה הוא פועל על פי "הדין היהודי" שקובע חלוקות שונות לגברים ונשים וזאת, באבחנה מחוק הירושה על פיו אין הבדל בין המינים בנוגע לזכויות בירושה שכן זכר ונקבה יורשים באופן שווה, ואף אין עדיפות לבן בכור על פני ילדים אחרים.
על כן, כלל היורשים להבין משמעות חלוקת העזבון על פי הדין העברי ולייתן הסכמה ורק לאחר שתינתן, רשאי בית הדין לרכוש סמכות ולדון בבבקשה לצו הירושה ולייתן החלטותיו.
שירה טולדנו, עו"ד
יש להבחין בין יורשים מכוח צוואה או חוק הירושה לבין, מוטבים בפוליסת ביטוח או קופת קיצבה או קופת תגומלים וכו'.
סעיף 147 לחוק הירושה קובע שככלל כספי קופות גמל וביטוח אינם מהווים חלק מהעיזבון, קרי הם אינם מתחלקים לפי דיני הירושה, אלא משולמים לפי ההוראה שנתן המוריש בחייו, לקופה האמורה, במסמך ההצטרפות לקופה או בדרך אחרת.
אך לכלל זה חריג, לפיו, בעל החשבון יכול להתנות שהכספים מגיעים לעיזבון. ההתניה- המכלילה את כספי הקופה בעיזבונו של בעל החשבון, יכולה להיכלל במסמך הצטרפות. נקבע בפסיקה כי ההתניה יכול שתיכלל בצוואה ובלבד שהודעה עליה תימסר לקופה במעמד ההתקשרות.
באשר לשאלתך, יש לבחון את תנאי הצוואה הנדונה וכן את תקנות הקופה אשר יש בו ללמד אם קיימת תשתית לטענת הקופה אם לאו ובמידת הצורך, לפנות לקבלת ייעוץ וטיפול משפטי מול הקופה על מנת לבחון את זכויותיכם.
שירה טולדנו, עו"ד
בוודאי שיש מה לעשות ויפה שעה אחת קודם.
ככל שהנך סובר כי לא זו הייתה כוונתה האמיתי של סבתך ולא היה זה רצונה מדעת להוריש את רכושה למטפלת, יש להגיש תוך 14 יום התנגדות לבקשה לצו קיום צוואה ובמסגרתה לפרט את טיבה של ההשפעה הבלתי הוגנת וכן, ועדויות אודות ממצבה של המנוחה בטרם כתיבת הצוואה. בית המשפט לענייני משפחה ייבחן את הצוואה ואת כשירותה של המנוחה לצוות ובמידה ויתרשם ביהמ"ש לענייני משפחה מהעדויות כי אכן הייתה מצד המטפלת השפעה בלתי הוגנת עד כי המטפלת השפיעה השפעה בלתי הוגנת על המנוחה עד כי נאלצה להוריש לה בצוואה את רכושה, תבוטל הצוואה ועזבונה של המנוחה יחולק בהתאם להוראות חוק הירושה.
היות ומדובר במטפלת השוהה בהתאם לאשרת שהייה זמני, ראוי לפעול לקבלת ייעוץ משפטי ללא דיחוי ולפעול בהתאם לרבות סעדים זמניים לשמירת המצב הקיים עד לדיון בהליך.
שירה טולדנו, עו"ד
כיוון ששני הורייך הלכו לעולמם הרי שתידרשו להגיש בקשה לצו ירושה על עזבונו של כל אחד מההורים.
דרך המלך הינה הגשת הבקשה לרשם הירושה אשר במקום מושבו של הנפטר כאשר לבית הדין הרבני, תוקנה סמכות לדון בבקשה לצו ירושה רק אם תינתן הסכמת כל היורשים להתדיין בפניהם.
שאלתך באשר לאופן החלקוה מתייסח לסוגייה משפטית שעניינה 'הסתלקות מעזבון' אשר שוללת מעמד של יורש למפרע ויש בה להשפיע על תוכן צו הירושה למול, 'הסכם בין יורשים' אשר אינו שולל מעמד של יורש ואין בה להשפיע על תוכן צו הירושה.
באשר לשאלה מהי הדרך הטובה ביותר, ראוי לברר עם עו"ד מומחה אשר ייבחן את נסיבות המקרה, זהות היורשים ואת כדאיות העסקה בין במקרה של הסתלקות למול הסכם בין יורשים וימליץ לך מה כדאי יותר עבור היורשים.
שירה טולדנו, עו"ד
בשאלתך עולות מספר שאלות משפטיות שהעיקרית ביניהןן היא זכות העקיבה.
יש לבחון האם הוראת צוואת המנוחה מתייחסות אף לנכסים אשר נרכשו בתקופה שבין מועד עריכת הצוואה למות המצווה והן באשר לנכסים או כספים שמקורם בנכסי העזבון המקורי.
בית המשפט לענייני משפחה הוא אשר יידון בסוגייה וייבחן האם הזוכים על פי הצוואה הם שיהיו זכאים לרשת מכוח הצוואה את נכסי התחלוף או שמא יהיו אלו היורשים על פי דין בהתאם להוראות חוק הירושה.
מומלץ כי תפנה לקבלת ייעוץ מקצועי מקיף אשר ייבחן את הוראות הצוואה והיקף העזבון הנותר ובמידת הצורך ינחה אותך באילו הליכים לפעול למימוש זכויותייך.
שירה טולדנו, עו"ד
לא יותר פשוט קל וזול לבצע צו ירושה על פי העקרון של הצוואה הקיימת (כל היורשים בלי יוצא מהכלל מסכימים לכך)
הכלל המנחה בדיני הירושהה כי יש לכבד את רצון המת ולפיכך, במידה וקיימת צוואה קיומה אינו תלוי ברצון הזוכה על פיה ואין הוא יכול לבחור אם לקיימה או לפעול לפי חוק הירושה.
שירה טולדנו, עו"ד
צו ירושה הנו פסק דין המצהיר מיהו המנוח, מיהם יורשיו ומה חלקם בעזבונו.
היות וצו ירושה אינו טעון ביצוע פעולה מסוימת הרי שעל פי החוק אינו מתיישן.
לשאלתך לא ברור מה הכוונה ב"גילינו" הרי אמך יורשת על פי דין וככזו, היה עליה לקבל הודעה בדבר הגשת הבקשה לצו ירושה. מכל מקום, לאחר קבלת צו הירושה יש לברר מהו העזבון ואם חולק. במידה וכבר חולק, יש לפנות לקבלת ייעוץ באשר להליכים משפטיים למימוש זכויתיה על פיו.
שירה טולדנו, עו"ד
איך מוסיפים מספר תעודת זהות ליורש אשר לו חסר המספר בצו ירושה שניתן ב-1999 בבית המשפט המחוזי בתל אביב? איך מוצאים ומעיינים בתיק עיזבונות שמספרו מופיע בצו הירושה?
תודה.
לרשם לענייני ירושהה או לבית המשפט הסמכות לתקן צווים שניתנו תחת ידם בהתאם לבקשת מעוניין בדבר וזאת, על סמך עובדות חדשות או טענות שלא היו בידיו בעת מתן הצו.
עליך לפנות לעו"ד מומחה אשר ייבחן מה בדיוק הטעות או החסר הקיים בצו והאם מדובר בתיקון טכני או מהותי שאז, הדרך להשיג את צו הירושה שהנו פסק דין לכל דבר עניין הנו על דרך הגשת ערעור לבית המשפט המוסמך.
בהנחה שהנך יורש על פי צו הירושה בקשה לעיון בתיק תוגש לרשות שהוציאה את הצו קרי, רשם הירושה או בית המשפט לענייני משפחה.
שירה טולדנו, עו"ד
"ניסיון עשיר בטיפול וייצוג בתחום דיני המשפחה והגירושין, ברגישות ובמקצועיות חסרת פשרות..."
"גרפולוגית משפטית מוסמכת מטעם האגודה הישראלית לגרפולוגיה המשמשת כעדה מטעם בית המשפט..."
"מתמחה בתחום הגירושין והגישור, ועוסק בין היתר בתיקים בעלי מורכבות משפטית גבוהה, בסבלנות רבה, זמינות ושקיפות מלאה בכל צעד וצעד בדרך..."
"הניסיון המקצועי שלי יחסוך לכם מס.."
מתמחה במשפט אזרחי ומסחרי, חוזים, תביעות כספיות, עסקים וחברות, ייעוץ משפטי ליזמים וסטארטאפים, דיני אינטרנט, צוואות וירושות.